2011. december 12., hétfő

SEMMI SEM VÁLTOZIK

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Aki vette magának a fáradságot, és végignézte a parlamenti közvetítést és a tegnap esti miniszterelnöki interjút, elegendő mazochizmusról tett tanúbizonyságot. Végig hallgathatott két – tulajdonképpen azonos – monológot, amelyben kormányfőnk roppant önbizalommal — megmagyarázta a semmit!
Ugyanis kellő odafigyeléssel csak azt lehetett kihámozni mindebből, hogy semmi más dolga nincs a kormánynak, mint odaülni a költségvetéshez, és egy zsebszámológéppel megváltoztatni bizonyos szorzatok eredményét. Azaz az egyik szorzót 260-ról át kell javítani 300-ra — természetesen így más végösszeget kapunk, de nem érdekes.
Viharos évünk lesz, mondotta volt Orbán Viktor – és ezzel részéről el is volt intézve a dolog. Arról egy szó sem esett, hogy a fenti megnövekedő szorzat eredményéhez miből lészen a forrás.
Mint ahogyan csak arról esett szó, hogy az ország jelen helyzete „rajtunk kívül álló” okokkal – úgymint: euróválság, az unió impotenciája stb. – magyarázható. Szó sem esett az elmúl másfél év károkozásáról, az elbaltázott gazdaságpolitikáról.
Tehát aki azt hitte, hogy a gazdasági csúcs, és a körülmények, a kényszer szülte lépések az unióban végre jobb belátásra bírják a kormányt — mélyen téved.
Marad a gazdaságpolitika. A költségvetést is csak azért kell átszabni, hogy azt lássa a sokat emlegetett „hárombetűs intézmény”, hogy legalább az általános iskolát elvégezték azok, akikkel tárgyalni fognak. Márpedig tárgyalni muszáj, mert különben kidől a bili. Azaz feltétlen és gyorsan pénzre van szükségünk.
Hasonlatos ez a megélhetési prostitúcióhoz. Nem szeretjük, de ha nem akarunk éhen dögleni, oda kell tartani. A pénzt bekasszírozni, aztán nagyon gyorsan elfeledni az egészet. Addig, amíg újra meg nem éhezünk!
Szóval kedves feleim!
Nem sok jó elé nézünk. És ezen nem segít az sem, hogy akkor is csak egy kicsivel lennénk jobban, ha a kormány összes intézkedése elmarad, és maradtunk volna az „ortodox” úton, ahogyan azt tette az előző szakértő kormány.
A történések – főleg utólag – nem ismerik a „ha” kifejezést. Nem maradtak a hagyományos gazdaságpolitikánál. Minden „jó szándékuk ellenére” mégis csak csődöt szültek és mondtak. Végre le kellene mindebből vonni a tanulságot.
Ezt várja az ország, nem azt a szájtépést, amit a parlament előadott hétfő délután.
Szégyellni való az egész bagázs!

József Attila szavaival:
„…Naponta háromszor megváltják a világot, de nem tudnak
gyufát sem gyújtani, ha így megy tovább, nem törő-
döm velük”

(Illusztrációk azért nincsenek, mert a semmit nagyon nehéz képileg kifejezni, legjobban a semmivel!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése