2011. december 16., péntek

Elment az IMF — Orbán egyedül maradt

Az IMF küldöttsége elhagyta az országot.
A rendelkezésre álló információk szerint kifogásolták a készülő jegybank törvényt (amely összevonná a pénzügyi felügyeletet a jegybankkal, így lehetetlenítve el a bank függetlenségét) és a maradék magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítását.

A hírek nem foglalnak állást abban, hogy a kifogások jogiak-e avagy politikaiak.
Szerencsétlen fogalmazás.
Már csak azért is, mert minden gondolkodó állampolgár – aki csak egy kicsit is utánanéz ennek az ügynek – tudja: ahhoz, hogy az IMF valamiféle anyagi segítséget nyújthasson, annak kőkemény gazdaságpolitikai feltételei vannak.
Márpedig a mai kormány pontosan azokat a politikai feltételeket lehetetlenítette el bornírt törvényhozásával (jogi feltételek változtatásával), ami lehetővé tenné azokat a gazdasági lépéseket, ami előfeltétele a nemzetközi segítségnek.
Ez pedig jellegzetes esete annak, hogy aki másnak vermet ás, maga esik bele.
Meg kell értenünk: azzal a gazdaságpolitikai törvénykezéssel, amivel az Orbán Viktor-Matolcsy György páros előállt az elmúlt másfél évben, maguk akadályozták meg, hogy bárki is a segítségükre siethessen.
Ugyanis az IMF és az Európai Unió is csak akkor segít – ad forrásokat –, ha bizonyosak abban, hogy ezeket az összegeket az ország képes lesz visszafizetni. Ma azonban ez nem lehetséges. A magyar törvényhozás ugyanis olyan Alaptörvényt fogalmazott meg, amely nem teszi lehetővé a következő kormányoknak, hogy a helyzethez igazodó gazdaságpolitikát folytassanak. Az államadósság mértékének alkotmányba foglalása, az egykulcsos adórendszer „bebetonozása”, a kormány kezének megkötése a költségvetési fejezeteknél, mind-mind azt eredményezi, hogy képtelenség a gazdaságpolitika megváltoztatása.
Nyilvánvalóan ezt ismerte fel az IMF – és mivel ezekben az ügyekben úgy érzékelte, hogy a kormány kompromisszumképtelen, elhagyta az országot.
A mai kormány nem ismerte fel – vagy nagyon is felismerte –, hogy saját korábbi döntéseinek megváltoztatását várja el a nemzetközi környezet. Nem ismerhette fel, mert ha ezt teszi, akkor már régen figyelnie kellett volna azokra a nemzetközi figyelmeztetésekre, amelyeket folyamatosan kapott az elmúlt másfél évben. (A blogger most nem sorolja fel mindet, mert ezekkel teli volt a sajtó az amerikai figyelmeztetéstől az unió parlamentjéig emlegethetjük az opponálókat.)
A hírre természetesen azonnal reagáltak a piacok, rögtön 3 forinttal zuhant a forint-euró árfolyam.
Szóval egyre biztosabb: ez a kormány képtelen alkalmazkodni a realitásokhoz, képtelen arra, hogy belássa tévedését.
Igen komoly problémákkal néz szembe az ország – és főleg a lakosság – az elkövetkező hónapokban.
Ha valakinek még voltak optimista elképzelései arról, hogy a kormányfő valamiféle jobbító szándékra hajlik, azt ki kell ábrándítanom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése