2010. július 8., csütörtök

Szégyenfal - a város szégyene

Azt olvasom a sajtóban, hallom rádióban (Kossuth rádió, Déli Krónika), hogy Hódmezővásárhely Polgármesteri Hivatala egy közel 300 fős listát tett közzé, névvel, lakcímmel és egyéb, pl.: az egészségügyi állapotra utaló adatokkal a város honlapján.
Tette mindezt azért, mert a lista érintetjei nem vették igénybe a szociális ellátások egyes fajtáit (ingyenebéd, gyógyszertámogatás stb.) vagy nem jelentek meg a közhasznú munkával kapcsolatos összeíráson.
Az illetékes a komoly felháborodás ellenére védeni próbálta a védhetetlent, nevezetesen arra a paragrafusra hivatkozott, amely szerint a közpénzek elköltését "láthatóvá" kell tenni a választópolgárok részére.
Természetesen nem elsősorban az érintettek tiltakoztak -- hiszen hátrányos helyzetükből fakadóan többségüknek nincs és a közel jövőben nem is valószínű, hogy lesz internet elérésük --, hanem a különböző jogvédő szervezetek, közöttük a TASZ is. Az Ombudsman is jelezte a gyakorlat törvénysértő voltát.
Természetesen a hivatalos reagálások (élükön a FIDESZ frakcióvezetőjével, a város polgármesterével) elutasították a kritikákat.
Mi is a bajom ezzel a hírrel és a hivatal gyakorlatával?
Elsősorban az, hogy ma olyan törvényeket alkotunk, amelynek értelmezése lehetővé tesz ilyen anomáliákat. A törvény ugyanis azt írja elő: az önkormányzatnak közzé kell tennie, hogy forrásait mire használja fel. Például: szemétszállításra XY vállalkozónak (vagy társaságnak) "z" forintot fizet ki (havonta, évente). Vagy: mennyibe kerül a közösségi intézmények fenntartása: iskola, orvosi rendelő, a hivatal, a városi strand vagy bármely intézmény. Közzé kell tenni azt is, hogy szociális segélyezésre mennyit költ a város.
Mindezt meg kell tennie, de nem úgy, hogy közben megjeleníti a segélyezettek nevét, a különböző intézmények dolgozóinak bérét a bérlista szerint.
Ez a gyakorlat szembe megy a legelemibb emberjogi gyakorlattal.
Nem sokára esetleg azt tapasztalhatjuk majd e kies városban, hogy azokat, akik segítségre szorulnak majd valamiféle megkülönböztető jellel látják el, hogy mindenki lássa róluk, hogy a "közösség pénzéből" élnek.
Sötét múltat idéz ez a gyakorlat!
Remélem ez az eset egyedi marad kis hazánkban és olyan rövid élető lesz, mint a város mellett folyó Tisza virágjainak szárnyalása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése