2010. július 16., péntek

Nyár, meleg – csak hőguta?

Hetek óta meleg van. Az embernek még a gondolkodás is nehezére esik. Ennek ellenére nem megy el az ember a mindennapok eseményei mellett. Csak azon gondolkodik el, hogy érdemes-e kommentálnia azokat.
Régebben ezt az időt „uborkaszezonként” emlegették, mert a nyári szünetek miatt nem történt semmi érdemleges. A politika is elvonult nyári szabadságra, mindenki – polgár, vezető és vezetett – pihegett vagy jól (kevésbé jól) megérdemelt pihenését töltötte.
Manapság azonban úgy tűnik már ez sem az igazi!
Teljes erővel dübörög a politikai gépezet. Most éppen az IMF és a kormány tárgyalásain van a sor. A kiszivárgó részletek – ki tudja mennyi a valóságtartalmuk – szerint az új kabinet már megint magyarázkodásra és szerecsenmosdatásra kényszerül.
Hiába: nagy úr a pénz és a gazdaság. Úgy látszik a nagy elánnal bevezetett „kormányzás” egyes intézkedései csak propagandisztikusak, a valóságban nem lehet őket eredeti formájukban végrehajtani. Egyre több ilyen „intézkedés” fut zátonyra. Ez pedig a kapkodás és a meggondolatlanság jele. Beterjesztenek törvényeket a T. Ház elé, amely mögül hiányoznak az elemzések és a hatásvizsgálatok.
Amikor pedig mindezek a hátrányok (lehetetlenségek) kiderülnek, akkor a válasz vagy dacos ragaszkodás, vagy a szintén kapkodó módosítás.
Valahogy nincs ez így jól!
Igaz, hogy bizonyos külső körülmények, adott esetben, gyors intézkedést követelnek. De az ország kormányzása mégsem lóverseny! Nem arról szól, hogy hübelebalázs módjára kell törvénykezni, „kerül, amibe kerül”.
Nem kellene, hogy a polgárok a nagy meleg mellett még ettől is gutaütést kapjanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése