2012. április 21., szombat

MELEG TAVASZ — FORRÓ NYÁR

Ez nem időjárási előrejelzés.
Gazdasági és politikai prognózis.

Forrás: Internet
 A kormány sajátos helyzetbe lavírozta bele magát (Lásd és emlékezz: „gyorsnaszád”). A konvergencia programot le kell tenni a Brüsszeli Bizottság asztalára. Az uniós pénzügyminiszterek valószínűleg ízekre szedik a Matolcsy vezette tárca elképzeléseit.

A hiány lefaragása, az adósságteher könnyítése csak két elem Brüsszel követelési közül, de már ez is előreláthatólag olyan feladata elé állítja a magyar vezetést, amelyet nem tud anélkül meglépni, hogy komolyabb belpolitikai feszültséggel ne nézzen szembe.
Az Európai Unió egyéb – a magyar kormány által a szuverenitás korlátozásának tartott – politikai követelményeit pedig arcvesztés nélkül képtelen végrehajtani.
A gazdaságban a legnagyobb kihívás az idei költségvetés 150 milliárdos „lyukának” a betömése jelenti, a jövő évi büdzsé 400 milliárdos hiánya pedig szinte megoldhatatlan feladatnak tűnik, amennyiben a kormány továbbra is „szabadságharcol”.

Politikailag a FIDESZ az elmúlt húsz esztendő legnagyobb dilemmája elé került:
Az elmúlt nyolc évben folytatott „megszorítás-ellenes” politikáját kellene gyökeresen megváltoztatnia úgy, hogy az a lehető legkisebb presztízsveszteséggel járjon, és megfeleljen a „zemberek érdekének”.
Ez a politika roppant sikeres volt ellenzékben, és célt ért a kormányok gazdasági megszorításai ellen. Nem utolsó sorban ennek köszönhette a párt 2010-es nagyarányú győzelmét. Az örömmámor azonban elhomályosította látásukat. Az a képzet vált uralkodóvá, hogy a parlamenti kétharmados többség mindenre feljogosítja és hatalmazza őket, még a valóság negligálására is.
A saját maguk hirdette propaganda alapján úgy gondolták, hogy ez a hazai választási győzelem a külső partnereket (Európai Unió, nemzetközi gazdasági szervezetek, befektetők és vállalati döntéshozók) is olyan helyzetbe kényszeríti, mint a hazai politikai ellenzéket. Bornírt elgondolás.
Az első pofon rögtön a kormányváltás után, az első brüsszeli egyeztetéseken elcsattant.
Az unió – saját, más tagállamai érdekében – nem engedte, hogy a magyar hiány „elszaladjon”. Így gyakorlatilag az új kormány teljes gazdasági elképzelése a szemétre került, és sürgősen új elgondolás után kellett nézni, pénzt kellett valahonnan szerezni. Az eseményeket ismerjük. Ám ezek a nagy volumenű „unortodox” húzások (MNyP-k vagyonának államosítása, a szektoriális adók stb.) sem hozták meg azt az eredményt, amit vártak azoktól.
A magyar gazdaság nem indult be, a hazai fogyasztás nem növekedett. A gazdaságpolitikai döntések pedig felbosszantották a nemzetközi üzleti élet szereplőit. Azok pedig reagáltak a maguk módján: elszálltak a kötvényhozamok, egekig növekedett a kockázati felár. A költségvetés olyan pályára állt, amely hosszú távon finanszírozhatatlan.
Márpedig pénz kell!
Forrás:Internet
Az IMF-fel folyó „tárgyalások” lassan bohózatra hajaznak. Olyan az egész, mint a süketek párbeszéde. A felek mondják a magukét, a másik pedig meg sem hallja. Sőt a magyar kormány még sértettséget is mutat, hogy miért kívánnak tőle mindenfélét, amikor ő nem is akar mást, csak egy kis moneyt, lehetőleg olcsón.
Az Orbán vezette kabinet látszólag nem érti meg az unió kéréseit és félelmeit. Nem veszi észre, hogy két éves törvénykezésével olyan helyzetet teremtett, amelyet a közösség nem fogadhat el. Nem fogadhatja el azt a gazdaságpolitikát sem, amelyet a magyarok követni akarnak. Ugyanis, ha megengedik, akkor veszélye precedenst teremtenek, ami más tagországokra is átterjedhet. Ez a „fertőzés” pedig azt jelenti az unió számára, hogy mindaz az erőfeszítés vész el, amiket az elmúlt esztendőkben a válság legyűrésében és az európai gazdaság konszolidálásában végbevitt.
A magyar kormány veszélyhelyzetben van. No nem azért, mert jelenleg bárki képes lenne leváltani, hanem azért, mert kénytelen lesz mindenféle komoly lépést megtenni annak érdekében, hogy elkerülje az államcsődöt.

Forrás: Portfolio.hu
 A megszorítások sorozatát kell életbe léptetnie (még akkor is, ha ezt a szót kerüli), az egyensúly érdekében. Igaz ugyan, hogy a magyar költségvetés bevételi főösszege 13 950, 6 milliárd forint, kiadási oldala pedig 14 527 milliárd. A hiány a fenti két szám különbsége: 576,5 milliárd forint.
Ezen felül keletkezett a már említett 140 milliárd az idénre, amit feltétlenül úgy kell pótolni, hogy a hiány (százalékban mért) nagysága ne növekedjen. Ez egyszerűen lefordítva azt jelenti, hogy ez utóbbi összeget valamilyen „belső, strukturális átalakítással” – adóbevétel növeléssel, a kiadások lefaragásával – kell előteremteni.
Mivel a sávos adózás visszaállításáról szó sem lehet, így újra az ötletelések és a pillanatnyi elképzelések mentén dolgozik a gazdasági tárca. A legnagyobb baj ebben az, hogy nem születnek hatástanulmányok, amik egy-egy intézkedés társadalmi és gazdasági következményeit felmérné, és azok hatásait elemezné.

Forrás: Népszava
 Mindennel a politikai következményeivel szembe kell néznie a tavasz folyamán és a nyáron. Mert azt ne gondolja a kormányzat, hogy felelőtlen döntéseinek következményeit a társadalom szó nélkül fogja lenyelni. A lehetőségek (lásd: illusztrációk) komoly felháborodást váltanak majd ki a tömegekből. A mindennapi élet elnehezítése, a közlekedési, a kommunikációs terhek növelése a társadalom minden rétegét (a nyugdíjasoktól az alkalmazottakon át a vállalkozókig és a gazdálkodó szervezetekig) érinteni fogja. Tovább növeli az amúgy is ellehetetlenülő megélhetést. Rétegek csúsznak lefelé. Ne gondolja a kormányzat, hogy ezt már propagandával ellensúlyozhatja.
Forró lesz a nyár a kormánynak, nem csak a nap hevétől, de az egyre növekvő társadalmi elégedetlenség is izzasztani fogja őket.
Ám mindezt maguknak köszönhetik. Ha semmi mást nem csinálnak 2010 után, mint gazdaságpolitikájukban követik azt az ösvényt, aminek az elejét a Bajnai-kormány kitaposta, úgy ma egy sikeres kormányként nézhetnének a jövőbe, és biztos lenne mind politikai, mind gazdasági pozíciójuk.
A Matolcsy-féle gazdaságpolitikának – ha jót akarnak saját maguknak – azonnal véget kell vetni! Már csak azért is, hogy ne kelljen olyan méretű elégedetlenséggel szembenézniük mind külföldről, mind belföldről, ami kezelhetetlenné válhat.
A labda a kormány térfelén pattog. Ideje eldönteni: mit is akarnak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése