2010. október 8., péntek

A VÖRÖSISZAP UTÓHANGJAI

A kolontári katasztrófa teljes joggal foglalkoztatja a közvéleményt. A mai nappal hatra emelkedett áldozatok száma is indokolja, hogy mielőbb fény derüljön arra, hogy mi okozta a tározó falának átszakadását. A média természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy „objektíven” tudósítson a helyszínről, és válaszokat találjon a jogosan felvetett kérdésekre.

A sok buzgó és „önjelölt” szakértő persze így nyilvánosságot kap, és beszélnek össze-vissza mindent. A legjellemzőbb példa erre a Greenpeace magyarországi igazgatójának Vay Mártonnak elhamarkodott nyilatkozata, miszerint a Google Eart-ön már egy hónapja lehetett látni a gátrepedést.
Természetesen órákon belül kiderült, hogy az információ kacsa, azt egy bulvárlap bombasztikusnak szánt híréből vették át. Így torzulnak az információs csatornák, így kell komolyan venni egyes médiumok „tuti biztos” értesüléseit.
Az egy másik kérdés, hogy egy magát komolynak tartó környezetvédő szervezet miként ülhet fel egy ilyen kétes forrású információnak. De az a javukra írható, hogy 24 órán belül korrigálták a véleményüket és bocsánatot kértek a hamis információért.
A valódi szakértők véleménye pedig elvész a szenzációhajhász hírek között.

A vizsgálat még hónapokig eltarthat, míg a hiteles szakértők megállapítják miért csúszott meg a gát sarka. Reméljük, eredményeiket mindenki elfogadja majd, áldozatok és a timföldgyár tulajdonosai is.

ELŐFELTÉTELEZÉSEK — POLITIKAI JÁTÉKOK

Persze a politika nem állja meg, és előfeltételezésekbe bocsátkozik. Ezt is felhasználja arra, hogy ellenfeleit – hogy stílszerű legyek – a vörösiszapba döngölje.
A legszánalmasabb kísérlet erre – amit egyébként nem is értek, hogyan engedhette meg magának a közszolgálatiság nevében az M1 – Torkos Matild kijelentései, miszerint mindennek az oka a volt kormányfő, és annak anyósa.

Először ezt hittem, rosszul hallok!

De nem! Álljon itt az interjú szövegének néhány része, úgy ahogyan az elhangzott, és ahogyan az megtalálható az MTV honlapján az alábbi link alatt:
http://premier.mtv.hu/Hirek/2010/10/07/06/Gorcso_alatt_a_MAL_Zrt__Gyurcsany_is.aspx



„Mv.: - ..ez, hogy jön össze, mi az összefüggés a katasztrófa és a privatizáció között?
Torkos Matild, főmunkatárs, Magyar Nemzet: - Azért, mert amikor a Hungalut privatizálták, 95-97 között, akkor a bevételből egy fillér nem került az államkasszába. 6 milliárd..
...
Mv.: - ..de most várj egy picit, mert most a cég azt mondja, hogy ők teljesen rendben vannak, miden uniós előírásnak megfelelnek és mindent a szabályoknak megfelelően csináltak. Ellenőrizték őket épp 11 napja.
...Torkos Matild, főmunkatárs, Magyar Nemzet: - Csak a kötelezettséget, amit vállaltak, a környezeti kárelhárítás, azt nem teljesítették. Hiszen mint elkezdtem mondani, 6 milliárd bevétele származott a Hungalu Rt.-nek, akit megbízott az ÁPV Rt. a privatizáció lebonyolításával. Az egész ágazathoz tartozó összes cég privatizációjából, potom áron adták át magyar tulajdonosok kezébe ezeket a cégeket, köztük az Ajkai Tilmföldgyárat is. Vagy a Magyar Alumínium Kft. nevű céget, amit a Tolnai Lajos köré szervezet csapat szerzett meg. Egy másik részét, a Motimot a Gyurcsány Ferenc köré szervezett csapat a háttérben Magyar Hitelbank támogatással, itt pedig az Intereurópa Bank támogatással. A lényeg, a lényeg, 3 milliárd környezeti kárelhárítást vállalt ez a timföldgyár, illetve azt, hogy folyamatosan, a korábbi teherből, ami a 40 év terhe az a vörösiszap tározó, annak a kárelhárítására vállalt 3 milliárdos fejlesztést és azt, hogy folyamatosan az ő üzemeltetése alatt pedig természetesen korszerű technológiával a környezetvédelmi szabályokat betartva…”

Persze a Magyar Nemzet újságírója nincs egyedül ezzel a véleményével. Sőt, meg merem kockáztatni azt is, hogy mindez csak azután jutott eszébe, hogy Papcsák Ferenc egy nappal korábban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Gyurcsány Ferenc bizony nyakig benne van ebben a katasztrófában, mert 15 esztendővel ezelőtt üzleti kapcsolatban állt a MAL Zrt mai tulajdonosaival.

VALAMI NEM STIMMEL

Nem feladatom – fogadatlan prókátorként – a volt miniszterelnököt megvédeni. Mindössze csak az tűnt fel, hogy a jelenlegi hatalomnak mi érdeke a döglött oroszlánt rugdosni? Netán attól fél, hogy hirtelen feltámad és karmolni kezd?
Mi köze van a ’80-as évek végén, a ’90-es évek közepéig lezajlott privatizációnak a jelen katasztrófához. Azt gondolom, hogy nem sok.
Egyhez viszont nagyon sok köze van: a populizmushoz, ahhoz, hogy miként lehet a hallgatókat nézőket jól irányított félinformációkkal, hamis kontextusba tett (régi, elavult) tényekkel befolyásolni.
Hogyan lehet továbbra is fenntartani az ördögi képet, amely azt a célt szolgálja, hogy elfedje a jelenlegi hatalom inkompetenciáit és tehetetlenségét.
Lehet mindent az elődökre fogni, minden amiatt történik, mert az elődök elkótyavetyélték, ellopták.
Az előző kormány hibája a mostani katasztrófán kívül még a felsőzsolcai árvíz is. A mulasztások miatt volt az árvíz, nem pedig azért, mert egyébként az évszázad legcsapadékosabb nyarát éltük meg. Igaz ugyan, hogy nem a Zsolca patak és a Hernád árasztotta el a községet, hanem a Sajó, amely hatalmas vizet hozott a Tátrából, de ez nem érdekes.
Az az érdekes, amit a kormány kommunikál a „zembereknek”.
Ebből pedig megtudjuk, hogy épül szép új világunk!
Úgy kell nekünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése