2012. június 11., hétfő

A KOSSUTH TÉR ÁTALAKÍTÁSA ÜRÜGYÉN

Nyilvánosságra kerültek a Kossuth-tér rekonstrukciós tervei. Nagyon szép és érdekes, mivel az egyetlen konkrét, kézzel fogható terv, ami ehhez a kormányzathoz köthető. Mert a különböző, Széll Kálmán nevével jelzett, tervnek nevezett micsodákat már mégsem tekinthetjük annak, mert általában a nyilvánosságra kerülésük pillanatában sem elég konkrétak, és napokon belül módosításra szorulnak.

Így vagyok ezzel a látványtervvel is. Lerí róla a kormányzat slendriánsága és végig nem gondolt koncepciója. A fenti linken követhető, hogy mi a terv gyenge pontja. Ha az olvasó végig nézi a képeket, impozáns látványt tárnak a szeme elé. Csak egy-két kisebb baki látszik már így elsőre is.
A látogatóközpontot meg kívánják nyitni a rakpart felé. Ez kétségtelenül ötletes megoldás, egészen addig, amíg a Duna nem gondol egy olyat, hogy a szokásos vízhozamánál többet szállít néhány napig. Közkeletű fogalmazással: amíg nincs árvíz!

Mint a képen is látszik, a tervezett látogatóközpont bejárata magas
víz esetén kb.60 cm-rel kerül a víz alá.
 Mert ha az lesz, akkor – mint az elmúlt néhány év tapasztalata is mutatta – elönti az alsó rakpartot, és akadálytalanul folyik be a látogatóközpontba, és az alatta levő mélygarázsba. Onnan meg komoly meló eltávolítani, mert a metszetből kitetszik: jóval a Duna szokásos vízszintje alatt helyezkedik el.
József Attilát is száműzik a déli korzó végére, ott is megnyitva a védőfalat, sőt a rajzokból kitetszik, hogy csökkentenék a fal magasságát is, hogy legyen hely a szobornak, alapjában ne zavarja a közlekedést az alsó rakparti úton.
Persze, lehet, hogy a tervezők úgy gondolják,  gátat (vízmentesen zárható ajtót) építenek a látogatóközpont bejáratához, de én ebben nem bízom. Ennek a megoldásnak az is az egyik veszélye, hogy ha megbontják ezt a védőfalat, úgy az esetlegesen beáramló víz – amit persze el lehet szigetelni időlegesen – óhatatlanul a talajt gyengíti, és ezzel veszélyezteti a Kossuth-tér északi épületeinek és magának a Parlamentnek az állékonyságát is. A háromszintes tervezett mélygarázs építésével – ami cirka 10-12 méteres mélységig nyúlik le – amúgy is lesznek gondok. Hiszen a víz megtalálja a maga útját a laza pesti talajban, különösen akkor, ha azt a mai vízszinthez viszonyítva kb. hat-nyolc méteres mélységben megbolygatják. Nem kétlem, megvannak a megfelelő mélyépítési technológiák mindezek elhárítására, de ha ezt valóban jó minőségben és a jövő generációk számára is használhatóan kívánják megcsinálni, úgy necces a betervezett 1,57 milliárd forint e projekt kivitelezésére.
Szóval vannak szép tervek, de ahogyan a közmondás mondja: a puding próbája….

Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése