2012. január 1., vasárnap

BOLDOG ÚJ ÉV! — SZEPLŐKKEL

Elmúltak az év végi ünnepek, megittuk az elmaradhatatlan pohár pezsgőt éjfél után, megnéztük a szomszédság – immáron évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő – önkéntes tűzijátékait, jut idő újév napján elgondolkodni, mi vár ránk 2012-ben.

Eltekintve a nagypolitikától – kivesézték ezt nálam sokkal tájékozottabbak – csak azon gondolkodtam el, hogy mire költök majd többet, és azt a bizonyos nadrágszíjat mennyivel kell beljebb húzni?
Totálisan átlagos családnak tekintem magam, tehát kezdjük a leltárt:
Háztartás:
Ebben az évben emelkedik bizony minden közszolgáltatás: elektromos áram, gáz, víz- és csatornadíj. Az átlagos emelkedés 4-8 százalék ez, nagy valószínűséggel, 1-1500 forinttal terheli a zsebem.
Az ÁFA emelésnek köszönhetően 2-4 százalékkal többe kerül minden, amit fogyasztok, tehát ez havonta minimálisan 2000 forintos többletet igényel.
Egyéb kiadások:
Az autótulajdonosok széles – és egyre szerencsétlenebb – rétegéhez tartozom, ami azt is jelenti, hogy a mindenkori kormány úgy tekint rám, mint arra a bizonyos rókára, amelyről akár hét bőrt is le lehet nyúzni. (Azt persze elfeledik, hogy csak akkor csökkenthetnék a gépkocsival utazók számát, ha valamiféle tisztességes, kiszámítható, gyors és kulturált tömegközlekedést hoznának létre.)
Megszüntetik a négynapos matricát, amit a legtöbbször használtam mostanság, mert már évek óta nem telik az egész éves autópálya díjra. Így kénytelen leszek alsóbbrendű utakon közlekedni, ami lassabb, veszélyesebb és környezetszennyezőbb. De nem is nagyon fogok autóba ülni, mert már tényleg úri luxusnak számít egy tankolás a 400 forintos benzinből. Egy feltöltés (20 ezer forint) gyakorlatilag elviszi a jövedelmem jelentős részét. Ehhez kapcsolódik még az önkormányzatnak fizetendő parkolási díj és a gépjárműadó, ami szintén emelkedett néhány ezressel.
Marad a tömegközlekedés: BMV – no, nem az ismert német márka, hanem Busz, Metro, Villamos – bérlet felette a 10 ezernek.
Adóváltozások is terhelnek jövőre, dacára annak, hogy minden propaganda arról szól, hogy csökkentették az adókat. Én valahogy nem érzem. Baleseti adó – a kötelező 30 százaléka – újabb évi 10 ezerrel növeli a kiadásaim.
Az ingatlanadó is fenyeget, bár erről még nem értesített az önkormányzat – de ami késik, nem múlik. E téren is számíthatok legalább havi egy ezresre.
Íme, csak úgy hirtelen, amire bizton számíthatok. Ha a fentieket összeadom, kiderül: 15300 forinttal kell többet fizetnem havonta. Ez egy minimálbér 15 százaléka.
Ezek után mondja meg nekem valaki, hogy ha mindez igaz – márpedig az, mert ki kell fizetni –, akkor hol van az a sokat emlegetett adócsökkentés?

Ps: Olyan élvezeti cikkeket, mint a nasik, a dohányzás és a kávé – amelyeket a kormány különadóval súlyt – még nem is soroltam fel, mert azok tényleg nem tartoznak a „muszáj” kategóriába. Bár… erről azért a dohányosokat szívesen megkérdezném. De őket január elsejétől még az ág is húzza! Hiszen mint anno az iskola WC-jében eldugva lehet már csak dohányozni. Az erre kiadott rendeletsor persze úgy nem fogja elérni a célját, mint ahogy azt hiszik róla, de ez már egy más kérdés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése