2011. június 23., csütörtök

LÁZÁR JÁNOS ESETE A FŐVÁROSI BÍRÓSÁGGAL

Nem gondoltam volna, hogy egy korábbi blogom témájának ilyen botrányos „utóélete” lesz!

Azt már megszoktuk, hogy az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek. Meg is született az ítélet. A Fővárosi Bíróság elmarasztalta a hódmezővásárhelyi önkormányzatot, és kötelezte a „szégyenlista” eltávolítására.
A polgármester – Lázár János – azonban fittyet hány a független magyar bíróság döntésére. Az önkormányzat nyilatkozata szerint tudomásul veszik a bíróság döntését, de a lista marad, mert arról korábban már hozott rendeletet az önkormányzat.

„Régi szép idők…”

Anno az ancien regime-ben (Kádár-kor), amelyet mostanában oly szívesen állítanak be diktatúraként – van is benne valami, ha pusztán a politikai berendezkedést vizsgáljuk –, egy valamit következetesen betartottak. A saját törvényeiket.
Sokszor halljuk manapság, hogy a vezető funkcionáriusok ilyen meg olyan bűnöket követtek el régebben.
Ugyanakkor volt egy fajta „korlát”, amelyet már senki sem léphetett túl a vezető garnitúrában. Azt még úgy-ahogy elfogadták, ha valakinek költséges hobbijai voltak. Azt is megbocsátották, hogy ha hatalmát a saját gyarapodására használta. A mérték azonban ezekben az esetekben mindig az volt, hogy a suttogó propagandában mindez miként jelent meg.
Ha ez már „túlságosan” botrányos volt, akkor bizony hiába volt minden, a főelvtársnak mennie kellett. Így volt ez Czinege Lajos egykori honvédelmi miniszterrel is, aki alatt elszaladt a ló. A botrányok sorozatára az elhíresült kaszópusztai helikopteres vadászat tette fel a koronát.
Kádárnál ez már kiütötte a biztosítékot. Már csak ezért is, mert maga is vadászott, és igazságtalannak tartotta, hogy ilyen esélytelen helyzetbe hozzák azt a szerencsétlen vadat. Czinegének mennie kellett.
A történelmi igazsághoz hozzátartozik az is, hogy „felfelé buktatták” 1984 és 1987 között a minisztertanács elnökhelyettese volt.
Tehát abban a korban is létezett valamiféle korlát, magatartási, erkölcsi határ, amelyet nem léphetett át sem magas állami, sem párt párttisztségviselő.

Tanulni a múltból

Úgy látszik, a mai FIDESZ-kormány csak a hatalomnak azt a koncentráltságát szeretné visszaállítani, mint amiből kinőtt a rendszerváltás során. Az erkölcsi normák hidegen hagyják. Az elmúlt húsz év alatt kialakultak is, meg a korábbiak is.
Nincs is ma már más, csak a gátlástalanság. Ez felülír mindent, még a törvényeket – az általuk írtakat –, a maguk hangoztatta erkölcsöt is.
A múltból pedig ezek a fiúk nem tanulnak. Sőt átírják azt a maguk képére, tetszésére. Hiszen akié a múlt, azé a jövő.
Csak egy valamit hagynak ki a számításból.
A „zembereket”. Akiknek egyre jobban csípi a szemét az a gengszter stílusú nyomulás, amit ma a FIDESZ végbevisz.

A szemek meg kinyílnak. Mit kinyílnak – tágulnak! És ennek nem lesz jó vége!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése