2011. január 12., szerda

KITÖRÉSI PONT — „A MAGYAROK NYILAITÓL MENTS MEG URAM”

Először azt hittem rosszul hallok, ám amikor egyik kereskedelmi televíziónk lelkendező riportban tudatta a nagyérdeművel, hogy nemsokára egyetemi szakirányként oktatni fogják, mit mondja: röhögőgörcsöt kaptam. A lovasíjászat elnyerte méltó helyét mind a hagyományőrzésben, mind az egyetemi oktatásban.


Kis hazánkban egyre azt kutatjuk, hogy mi lehetne az a csak ránk jellemző eredeti ötlet, amely – mint Münchausen báró maga magát – a hajánál fogva húzza ki hazánkat a válság mocsarából. S lám megleltük. Nem is kellett oly messzire menni! Mindössze ide a Kassai-völgybe. E jó nevű hely – amely nevét a Kassai Lovasíjász Iskoláról és annak tulajdonosáról Kassai Lajosról kapta – Kaposmérőn már évek óta foglalkozik azokkal a fiatalokkal és kevésbé fiatalokkal, kik e nemes sportot szeretnék űzni.
Ma napság – legalább is a tulajdonos mesteredző szerint, aki egyébként Guiness-rekorder – mintegy 300 tagú lovasíjász csapattal foglalkozik. Ezek után mondhatni tömegsport jellegű a szabadidő efféle eltöltése. Tulajdonképpen nem is kell hozzá nagyon sok, mind-össze: 1 ló személyenként, 1 íj személyenként (lehetőleg az ősmagyar reflexíj replikája), továbbá egy öltözet korabeli ruha. Bocsánat, egy valamit kifeledtem: 1 darab töltött pénztárca.
A lovasíjászat nemcsak magyar sport, fellelhető még Koreában és Japánban is.
Nem szeretném Kassai Lajos áldozatos, évtizedes munkáját lebecsülni. Sőt, amit csinál az tiszteletre méltó. Meg is kapta ezért méltó elismerését: átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrendet Mádl Ferenc köztársasági elnöktől.

Az állam nagyon jól teszi, ha elismeri e szent őrültek munkáját. Az még jobb, ha támogatásban részesíti e klubokat, egyesületeket. Az azonban mégiscsak furcsa, hogy egy bemutató során – mintegy spontán – megállapodások születnek. „A Testnevelési Egyetem itt van, a Magyar Lovas Szövetség itt van, hogy szakmailag meg tudjuk beszélni azt a fajta munkát, ami itt folyik, és ha megfelelőnek tartják, akkor bekerül a Testnevelési Egyetem képzésébe a lovasíjászat, ami azért óriási dolog, mert a világon elsőként mi magyarok fogjuk ezt bevezetni - mondta el Kassai Lajos”
Azt tudjuk, hogy a Magyar Lovas Szövetség vezetője az a Lázár Vilmos fogathajtó-világbajnok – mellesleg a kivételezett helyzetű CBA üzletlánc tulajdonosa –, aki szép summákkal segítette a mostani kormánypárt kampányát.
Így talán már egy kicsit jobban érthető, hogy a SOTE vezetése is miért vállalkozik arra, hogy a szövetséggel karöltve döntsenek: akkreditálják a lovasíjászatot az egyetemi képzésbe, a lovas szövetség pedig elismeri azt egy szakágának.
Ügyes! — mondja a jó pesti polgár. Mindenki jól jár.
Az egyetem további forrásokat kap az akkreditált új szak képzésére. (Csak tudnám, hogy az Alkotás úton hol a csudában lehetne lovakat tartani!!??).
A Kassai-féle iskola betagozódik majd az egyetem gyakorlati oktatásába. Ők így jól járnak, mert a csökkenő fizetőképes keresletet válthatják ki a nebulók oktatásával.
A szövetség is jól jár, hiszen eggyel több szakága van, és benyújthatja igényét további állami támogatásokra.
Mindez úgy valósulhat meg, ha van egy kormányközeli barát, akinek bizonyos körülmények miatt nem nagyon lehet ellentmondani.

Kis magyar pornográfia. Ez esetben tényleg kilóg a lóláb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése