2011. november 17., csütörtök

FORRÓ TELÜNK LESZ

Tegnap azt írtam, hogy didergős napokra számítok a jövőben. Ez meteorológiai értelemben talán így is lesz. Megjön az első hó, talán a szél is, kitakarítja a szmogot a nagyvárosokból.

A telünk viszont – gazdaságilag és politikailag – ebben a pillanatban nagyon forrónak ígérkezik.
Többször megfogadtam már magamban, hogy nem bocsátkozom komolyabb, távlatosabb elemzésekbe, mert a regnáló kormány intézkedéseit nehezebb követni, mint egy lecsapó villám útját.
Amit  ma a kormány csinált, az végképp kiütötte a biztosítékot nálam – és valószínűleg ezt teszi a pénzvilág illetékeseinél is.
Délután nyilvánosságra hozták, hogy tárgyalnak az IMF-el (noha a konkrét tartalom nem ismert), de mindez jelzésértékű a pénzpiacoknak. A 10 éves kötvényhozam 0,48 százalékkal lett kevesebb, a forint 1,7 százalékot erősödött, a CDS felár pedig rögtön 22 pontot javult, 601-ről 578,5-re esett vissza. A három éves referenciakötvény hozama a 8,38 százalékos aukciós átlaghozamról 8 százalékig esett vissza.
Jó néhány milliárdot kereshetett az állam a kibocsátással, mert ma 12,7 milliárd forint értékben bocsátottak ki értékpapírokat.
A blöffnek ki kellett bírnia legalább 4-5 órát – amíg zárnak az európai tőzsdék –, hogy az akció sikeres legyen. Igen ám, de 18 órakor megjelent az IMF hivatalos közleménye a Reutersen keresztül, hogy szó sincs tárgyalásokról, az IMF küldöttségét a magyar kormány semmi fent említett szándékkal nem kereste meg.
Vissza is gyengült a forint az utolsó percek kereskedésében.
A fekete leves még hátra van, mert az amerikai tőzsdék magyar idő szerint a hajnali órákban fejezik be a kereskedést.
De szinte mindegy is, hogy milyen szintre süllyed a magyar fizetőeszköz. Kevés az esély arra, hogy megálljon a nap kezdetén jegyzett 315 forintnál.
A probléma mégsem ez!
A pénzvilágban és az üzleti életben jártas és hozzáértő szakértők mindig az sulykolják a szereplőknek, hogy a legfontosabb a szavahihetőség és a bizalom.
Az Orbán kormány – e néhány milliárdos „kaszálás” miatt – pont ezeket játszotta el. Olyan dolgokat állított, amelyek nem igazak. A pénzvilág azt is felismeri, hogy ezek az állítások azért hangzottak el, hogy átverjék a szereplőket, akik most hajlottak is erre, mert feltételezték, hogy a magyar kormány felelősen képes dönteni.
Most pedig bebizonyosodott, hogy csak egy gengszterfilmbe illő akciónak voltak szenvedő alanyai.
A kormányzat ezzel totálisan lejáratta magát, elveszítette még azt a csekély bizalmat is, amivel eddig az Unió és a piac, a pénzvilág fordult felé.
Eddig a kormány „szabadságharcát” úgy ítélték meg, hogy „játszik a gyerek”, majd kinövi! De most megbizonyosodhattak arról, hogy a magyar kormánynak nincsenek gátlásai, egy cseppet sem ad arra, hogy szavahihetőnek tartsák.

Ennek pedig súlyos következményei lesznek. Ezek a következmények maguk alá temethetik a kormányt, az országot. Az előbbiért nem kár, az utóbbi pedig nem érdemli.
A büntetés pedig szigorú lesz! Csak az a baj, hogy mindennek az árát az átlagemberek és a tömegek fogják megfizetni, nem pedig a felelőtlen politikusok, akik senkitől sem kapott felhatalmazás alapján – bár arra hivatkozva – gátlástalanul teszik tönkre az országot.

És még ők papolnak polgári erkölcsről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése