2019. december 4., szerda

MORÁLIS KÁOSZ

Forrás: Internet
A Bálnában tartott FIDELITAS kongresszus ürügyén régi KISZ kongresszusok levegőjét éreztem. A felszólalók, az általuk elmondottak kísértetiesen idézték a múltat, amelyet oly nagy hévvel igyekeztek meghaladni. Szokták volt mondani, hogy „a divat az nem halad, csak visszaváltozik”. Anno pártunk és államunk vezetői biztosították a fiatalokat arról, hogy jó úton haladnak, és számítanak rájuk a jövő építésében. Sajátítsák el a vezető ideológiát, és ennek megfelelően cselekedjenek, éljenek, legyenek kíméletlenek ellenségeinkkel szemben, ne legyenek megalkuvók a saját és utódaik érdekében. Nem hiányzott akkor sem az ellenség fondorlatos munkájának elemzése és értékelése.
Ugyanez zajlott a múlt héten is. Az illiberális és keresztény demokráciára épülő FIDESZ hatalom pont úgy képviseltette magát a FIDELITAS kongresszusán, ahogy 60 évvel ezelőtti elődei.
De mindez még hagyján, mert végül is lehet tájékoztatni a saját táborhoz tartozó fiatalokat a dolgok állásáról. Azonban nem ez történt. A tíz felszólaló közül a többség a legdurvább hazugságokkal és propagandával árasztotta el a többségében a rendszerváltás után született fiatalokat.
Ezek nyilván se cáfolni, se megerősíteni nem tudták a hallottakat (mint anno az imperialista felforgató tevékenységet elődeik). Hallgattak és tapsoltak a legdurvább csúsztatásoknak és a legalaptalanabb állításoknak is.
Mindezt nem az ujjamból szopom, hanem vettem magamnak a fáradságot és végighallgattam a szónokokat. A modern korban – ellentétben a régi idők KISZ kongresszusaival – utólag is meg lehet tekinteni az eseményt és meghallgatni a szónokokat az internet jóvoltából.
Az ideológiai alapvetésükkel nincs sok gondom, minden politikai párt rendelkezik egyfajta értékrenddel, amelyet követ. Nyilván ifjúsági szervezetét is erre buzdítja.
A probléma ezzel az, hogy mindezt kizárólagosnak tekinti, és minden józan vita elől elzárkózik. Hogy bizonyítsa mindezt, még azt is megengedi magának (a párt), hogy saját kérlelhetetlen kompromisszumképtelenségét az ellenfeleire hárítsa, mondván, hogy azok nemzet- és hazaellenesek, mi több, idegen befolyás alatt állnak és anyagi függőségben vannak megbízóiktól.
Bravó! Mondaná az egyszeri ember – ha egyáltalán foglalkozna a tárgyalt eseménnyel –, még csettintene is a frappáns magyarázatokon.
Mert a szavak nagyon jól hangzanak! Csak éppen az a baj velük, hogy semmi mást nem szolgálnak, mint a hatalom megtartását. A nemzet egészéről szinte szó sem esett, mert a nemzet és az ország fogalmát egyenlővé tették a FIDESZ-t támogatók tömegével. Mert a megszólalásokból az tűnik ki, hogy mindenki más, aki (akik) nem az uralkodó párt propagandája szerint élnek, gondolkodnak, cselekszenek, azok bizony nem tagjai a nemzetnek. Azok haza- és nemzetárulók.
Csak néhány komolyabb kritika a felszólalókkal kapcsolatban:
Forrás: Internet -- HírTv
Elsikkadt a médiában Kubatov Gábor felszólalása, amelyet szellemesen a magyar népmesével indított, a Kismalac és farkas történetével. Szerinte a mai ellenzék ugyanaz, mint amelyik 1949-ben megszerezte a hatalmat. Ma sem törekednek másra, mint akkor: tönkre akarják tenni az országot. Ha nem lép fel az ifjúság következetesen ellenük, akkor először csak az egyik lábuk lesz benn, majd a másik és a negyedik is, és elfoglalnak mindent. A hasonlat sok sebből vérzik már csak azért is, mert a mesében a kismalac győz és a farkas nem foglal el semmit, sőt forró vizet kap a nyakába, és bosszúja is dugába dől.
Ugyanakkor az előadó beszéde tele volt csúsztatásokkal az ancien régimet illetően. Attól fogva, hogy mindent tönkretettek, parasztságot, értelmiséget, kereskedőt, addig, hogy lebontották a hitéletet. Elvették az emberektől a reményt, mert azt hitték, hogy nekik mindent lehet – utalt 1956-ra.
Sőt tovább ment e gondolatsoron, mert szerinte ez 1989 után is folytatódott Horn Gyula, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt is.
„A kommunisták visszajönnek – ezek ugyanazok” –hangsúlyozta.
Mindez azért erkölcstelen és morálisan tarthatatlan, mert egyrészt egy olyan közönségnek beszél, amelynek igen kevés gyakorlati tapasztalata lehet a tíz vagy huszonöt évvel ezelőtti politikáról (nem beszélve a létező szocializmus gyakorlatáról), hiszen meg sem született.
Másrészt pedig nettó történelemhamisítás. Mindez egyetlen célt szolgál: a FIDESZ hatalmának fenntartását és továbbvitelét.
A hatalom megtartására való gátlástalan törekvés pedig nem csak az Európai Unió – amelyhez oly nagy hévvel csatlakoztunk – értékrendjével, demokráciájával összeegyeztethetetlen, de káros az országra nézve is, hiszen lépésről lépésre megyünk vissza abba az állapotba, amelytől 1989-ben sikeresen megszabadultunk.
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése