2016. június 15., szerda

HAJRÁ MAGYAROK!?

Örvendjünk feleim! Győzött a magyar válogatott, és nagy lépést tett annak érdekében, hogy ne búcsúzzon az első körben. Kétségtelen tény, hogy a Bernd Storck vezette csapat jó meccset vívott, és kiérdemelte a győzelmet a sógorok felett.
Forrás: Internet -- HVG.hu
A tegnapi ünneplés ugyan kicsinyt megbénította a forgalmat a nagykörúton, de ez megengedhető.
Az is igaz, hogy a magyar költségvetésnek mintegy félmilliárdjába került az EB. Igaz ugyan, hogy ezt az MLSZ fizette, de azért ennek jelentős része az adófizetők zsebéből került a fociszövetséghez (vállalati támogatások, amelyek adó helyett jelennek meg a sportban, a költségvetési támogatások stb.).
Az is örvendetes, hogy három évtized után újra ott lehet a válogatott a legjobb európaiak tornáján. A kérdés csupán az, hogy ez miként fog a kommunikációban megjelenni.
Nagy összegű fogadásokat mernék kötni arra, hogy a kormánypárt közeli médiumok azt fogják szajkózni, hogy lám-lám, a stadionépítés és a foci preferálása meghozta a maga hasznát. Íme, beérett a gyümölcs, nem volt hiába a sok kiadott pénz.
Baromi jól fog hangzani! A választópolgárok döntő többsége csont nélkül benyalja majd ezt a szöveget. Csak azt felejti el, hogy a válogatott sikerének nem sok köze van a stadionépítés lázához. Az MLSZ költségvetése a maga 23,5 milliárdjával eltörpül az eddig az előbbire fordított összegektől. Továbbá árulkodó jel az is, hogy a magyar válogatott fele tulajdonképpen „idegenlégiós”, olyan focista, akik nem a magyar csapatokban rúgják a bőrt. (Persze, tudom: az ellenfélnél és más országoknál sincs ez másképp.)
Szóval, a nagy öröm mellett csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nagy sikert érhet el ez a csapat. Minden tisztelet érte!
De a magyar polgár ne feledje: az EB elért bármilyen eredmény nem feledtetheti mindazt a káoszt és ocsmányságot, ami ma kis hazánkat jellemzi. A fociban elért sikerek – legyenek ezek bármilyen elismertek a kontinens sportéletében – nem szüntetik meg, nem teszik semmivé azokat a társadalmi problémákat, amivel naponta szembe kell néznie az átlagembernek. Semmivel nem javul az egészségügy, a szociális rendszer, az oktatás állapota.
A foci csak arra jó a mai hatalomnak, hogy elterelje a figyelmet az egyre növekvő szegénységről.
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése