2016. június 6., hétfő

DUNAÚJVÁROS ÜRÜGYÉN

Semmit sem dönt el országos szinten az időközi szavazás, különösen nem, ha egy önkormányzati helyről van szó.
Eldönteni nem dönt el semmit, ellenben vaskos tanúságokkal szolgál. Most tekintsünk el a számszerű eredményektől, mert az esetleg számháborúhoz, ostobaságokhoz vezethet.  A lényeg: ebben a választási rendszerben csak úgy lehet legyőzni a mostani hatalmat, ha egyetlen demokratikus jelölt indul. Még ekkor is necces lehet a kormányváltás, hiszen nem lehet eltekinteni a szélsőjobb egyre erősebb propagandájától és nyomulásától. Mindez ahhoz vezethet, hogy a protest szavazatok a legjobb esetben is megoszlanak.  
Mikor veszi már észre a magát a baloldal vezető erejének képzelő MSZP, hogy ezzel a politikájával nem hogy növelni képes táborát, hanem elveszti még azt a keveset is, ami megmaradt.
Persze értem és tudom, hogy az új vezető személye kiemelt jelentőségű a választásra való felkészülés során, így nem mindegy, hogy kivel az élen vág bele a párt.
De azt is tudomásul kellene venni, hogy az MSZP már nem vezető ereje az ellenzéki pártoknak és mozgalmaknak, amelyek érdekeltek a FIDESZ kormány leváltásában. Több szereplő van ezen az oldalon, olyanok is, akik ugyan jelenleg is parlamenti helyekkel rendelkeznek, de sem támogatottságuk, sem országos jelentőségük nem teszi őket alkalmassá kormányalakításra. Minden esetre a demokratikus pártok abban érdekeltek, hogy megváltozzon a jelen politikai felállás, megszűnjön a illiberális uralom.
A feladat ezek szerint roppant egyszerű:
Tessenek felhagyni az „én mondom meg a tutit” attitűddel! A párt tisztújítását végezzék el úgy, hogy az ne a választók elbizonytalanodásához, hanem a támogatók táborának növeléséhez vezessen! Ez egyben azt is jelenti, hogy a közvélemény számára elfogadható vezető kerüljön az élre. Nem megengedhető, hogy egyszer már levitézlett, saját maguk imidzsét leromboló, populista szövegeket szajkózók kerüljenek előtérbe.
Nem utolsó sorban pedig készüljön egy olyan – a többi szereplővel egyeztetett program –, amely mentén képesek lesznek megszólítani a különböző pártok választóit. E nélkül szinte elképzelhetetlen, hogy a különböző pártok támogatóit közös jelöltek támogatására lehessen felszólítani.
Ja, és az utolsó tanács: először meg kell nyerni a választásokat és csak utána lehet gondolkodni azon, hogy a különböző tisztségeket miként osztják fel egymás között.
Tanuljanak már a 2014-es kudarcukból!
Ceterum censeo OV esse delendam!

1 megjegyzés:

  1. Mérges vagyok és unom az egész ellenzéki oldalt, kiemelten az MSZP-t és a DK-t, ott veszekedtek, civakodtak, mint a piaci kofák, mintha nem tudnák mekkora lélektani jelentősége van egy-egy időközi megnyerésének, nem tud érdekelni egyiknek a magyarázkodása sem, hánynom kell az összes, pitiáner garnitúrától. Azt kell mondjam ez az ország mindent megérdemel, itt pár hőzöngő fészbukost leszámítva senkit nem zavar csalás, lopás, mutyizás, Matolcsyzás, MNB alapítványok, földügyek, itt zavartalanul él mindenki a mocsokban és szennyben, amit a fidesz hozott ránk, tehát megérdemeljük amit kapunk. És megérdemlik a dunaújvárosiak is hogy bedőltek Orbán milliárdos ígérgetéseinek, amiből semmi nem fog teljesülni, no majd akkor nézhetnek ki a fejükből.
    Körülöttünk mindenki tökösebb nép, a franciák, a lengyelek, mint mi, a világ legbutább birkái.

    VálaszTörlés