2016. május 2., hétfő

PUSZTÁBA KIÁLTOTT SZÓ

Megest elhanyagoltam a blogom. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kísértem volna figyelemmel abszurdisztánunk eseményeit. Jó néhány dolog verte ki a gondolkodó embereknél a biztosítékot. Maradjunk ez egyik legkurrensebbnél: kuszaszemű bankvezérünk és alapítványai ügyeinél.
Forrás: Internet
Nem arról akarok értekezni, hogy hány milliárd adóforint vándorolt ide vagy oda, barátokhoz, rokonokhoz vagy egyéb csatlósokhoz. Ezek tények, már isten igazából nincs mit turbózni rajta. Megtörtént. Nyilvánosságra került.
Ami igazán kiakasztott, az az ellenzék lagymatag és teljesen kontraproduktív reagálása minderre.
Feljelentést tesznek. Interpellálnak a parlamentben. Elítélik.
Ez egyébként mind helyes és jó, csak egyetlen problémája van: ezek a lépések egy jól működő jogállamban (mondhatni: polgári demokráciában) működnének. Elegendőek is lennének arra, hogy mind a bankelnök, mind a gazdasági miniszter, mind a miniszterelnök vegye a kalapját.
Ám kis hazánkban mindez nem történik meg, mert dacára az intézményi kulisszák létének, itt nincs jogállam. És ha az nincs, akkor következmények sincsenek. „Majd az ügyvédek elintézik, oszt jó napot!”.
A mai ellenzéknek végre rá kellene ébrednie arra, hogy a jogállami – demokratikus – módszerekkel semmire sem megy! Amellett, hogy természetes
Forrás: Internet
en megpróbálja ez utóbbi eszközöket – egyre kisebb hatékonysággal – alkalmazni, végre rá kellene döbbennie arra, hogy kommunikációján és módszerein változtatni kell.
A nagy többség – bár kimondottan nem tagja egyetlen ellenzéki tömörülésnek sem – elszenvedője a történéseknek, ha nem is közvetlenül (Questor és egyéb károsultak) de közvetve (adóforintjai felhasználása nem a közjót szolgálja) mindenképpen.
Az egész bankbotrányban az a legdurvább, hogy az emberek döntő többsége meg sem érti az összefüggéseket. Mi több, az ügyletben szereplő összegek nagyságrendjéről is kevés összehasonlítási alapja van. „Drága Sztovacsek, ekkora pénz csak a számtanpéldában van!” – mondatja Rejtő Jenő örök klasszikusában Vanek úrral.
Az átlagember képes megérteni (kezelni, felfogni) max. 100 millió forintnyi összeget. Ennyibe kerül egy családi ház teljes felszereléssel, bebútorozva és mellé egy közepes minőségű gépkocsi. Esetleg marad még egy kis pénzecske a takarékban. Ugyanez százmilliárdos nagyságrendben már kezelhetetlen a legtöbb ember számára. Százezermillió! Mi a fene! Fel sem fogható!
Hiányzik még a megértéshez az az információ is, ami az összehasonlítás alapját képezheti: ha 100 millióból a fentieket lehet beszerezni, akkor mit lehet kezdeni ennek az ezerszeresével?
Forrás:Internet
Mennyibe kerül az oktatás, mit költ a költségvetés az egészségügyre? Egyáltalán: mennyi a költségvetés? Mennyi a sokat emlegetett GDP? A kettőnek mi a viszonya egymáshoz?
Mit jelent az, hogy az oktatásból az elmúlt hat esztendőben 500 milliárdot vontak ki? Hogyan hat ez a gyerekem taníttatására, ez egyetemek és középiskolák életére?
Na, ezeket a kérdéseket kellene a mostani ellenzéknek könnyen érthető mondatokkal megválaszolnia. Bemutatni, hogy a 27 százalékos ÁFA miként szegényíti a társadalmat. Mert a személyi jövedelemadó egy százalékos csökkentése (az így nyert jövedelemtöbblet) bakfitty ahhoz képest, amit az átlagember ÁFA-ként befizet az államkasszába. Gondoljuk végig ezt: egy háromfős átlagháztartás ma a létfenntartásra (áram- és vízdíjak, élelmiszer, tisztálkodó szerek stb.) mintegy 80-100 ezer forintot költ. Ezek többsége – néhány üdítő kivétellel – 27%-os adóval terhelt. Azaz átlagban 23-25% az adóteher, ami 16-25 ezer forint havonta, évente pedig csaknem negyed millió forint.
Ha az ellenzék ezeket képes lenne rendesen a választók elé tárni, és mozgósítani szimpatizánsaikat, támogatóikat, akkor nem néhány tízezres tüntetéseket látnánk a Kossuth téren, hanem több százezer ember lepné el – elégedetlenségét kifejezve – a nagyvárosok utcáit.
Talán ebből értene a hatalom. A mostani lanyha áltiltakozások eredménye kétséges.
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése