2015. május 4., hétfő

KOLBÁSZ, SÖR, SHOW ÉS SOKKOLÓ

Az, ami az elmúlt hetekben – különös tekintettel a május elsejei népszórakoztatásra – bármely normális embert gondolkodóba ejthetett.
De kezdjük az elején, és menjünk sorba. A sajnálatos trafikgyilkosság után kibontakozó vita a trafikok fóliázásáról és annak megtagadásáról a kormány mérhetetlen cinizmusát tanúsítja. Ne menjünk bele a részletekbe, elegendő csak az ide vonatkozó törvény előírásait nézni, miszerint az utcáról nem lehet látható a dohányipari termék. Ettől fogva csak technikai kérdés, hogy ezt miként oldjuk meg: Zárt portálokkal (kirakatokkal, amibe bármit lehet tenni, ami nem dohány), függönnyel, fóliával, bármivel. Így se úgy se lehet belátni, a járókelők nem láthatják, mi történik a boltban.
Álságos a frakcióvezető kiállása, a miniszterelnökséget vezető miniszter mondata, miszerint ha bebizonyosodik, hogy a fóliázás hozzájárult a bűncselekményhez, úgy majd megváltoztatják a törvényt.
Megváltoztatják — majd! (Ha úgy tetszik nekik!)
Az erről szóló – részben parlamenti – diskurzust egy hosszú hétvége szakította meg. Élén a munkásság hagyományos ünnepével. Azért ez nem semmi! A nagy szakszervezetek és a magukat baloldalinak valló pártok csalódhattak. Egyre kevesebb ember látogatott ki a Ligetbe. Hol vannak már a felvonulós, sörös virslis „munkásünnepek” !?
Ma már egy virtigli munkás is megtagadja saját munkás mivoltát, mert alkalmazottnak tartja magát. Semmi affinitást nem mutat a szolidaritásra. A legtöbb munkahelyen meg se tűrik a szakszervezeteket, ahol pedig még fellelhetők, ott befolyásuk – „hála” a FIDESZ által megalkotott új Munka Törvénykönyvének – szinte a nullával egyenlő!
Elhangzottak az ominózus pártvezetői beszédek. Ígértek persze fűt-fát, szebb jövőt is (Igaz ezt nem a Vajdahunyad vár mögött, hanem a Hajógyári-szigeten.) Az egészre leginkább az volt a jellemző, ahogyan azt az Index megírta.
Persze nem igazán véletlen, hogy nem sokan mentek ki a ligetbe. A „Nagy Futam” érdekesebb programnak ígérkezett, mintsem megvalósíthatatlan ígéreteket hallgatni! Mindez persze csak addig volt igaz, amíg a szerencsétlen polgár el nem ért az Ybl bazár közelébe. a rendezvény helyszínén ugyanis fémkorlátokba ütközött, amelyek úgy terelték, hogy a lehető legkisebb helyen zsúfolódhassanak össze – már ha látni akartak valamit. A nemrég felavatott és többször is átadott Ybl-bazár persze le volt zárva a VIP-vendégeknek. Így az egyszeri budapesti kereshetett magának helyet, ha talált. De a legtöbben nem találtak. Jobban is jártak, akik hazamentek, mert a Duna TV egyenesben közvetítette az egész showt. Hogy milyen minőségben, az már megint egy más kérdés.
Az új hét hozta az új hírt: sokkolókkal szerelik fel a parlamenti őrség állományát.
Ez igen érdekes! Ugyanis rögtön felvetődik a kérdés, hogy ki ellen szól ez a nagy fegyverkezés? A parlamenti őrség ugyanis az épületen belüli rendért felel, illetve az épület őrzéséért. Na már most: ha az épületet egy feltételezett terrortámadás éri, arra néhány méretes hatótávolságú sokkolóval válaszolni blódség. Ha pedig az épületen belül akarják alkalmazni – mások nincsenek ott csak honatyák és honanyák –, akkor az felháborító. Felháborító már maga a gondolat is, hogy ezeket az eszközöket alkalmazzák a házelnök utasítására.
Forrás: Internet - Kleinheincz Magdolna képe
Mindez talán szándékos! Elterelő művelet, csámcsogjanak rajta a média munkások, addig sem foglalkoznak például olyan égető kérdésekkel, hogy mi legyen az Illatos úti szennyezéssel, azzal, hogy a dorogi szemétégető egyáltalán alkalmas-e arra, hogy a Budapesti Vegyiművek sok mocskát ártalmatlanítsa.
Minden esetre azt lehet látni, hogy semmit sem sajnálnak arra, hogy nép figyelmét a fontosságokról valami másra tereljék. Mozgatja őket a régi római mondás, miszerint a népnek kenyér és cirkusz kell. A probléma csak az, hogy a cirkuszt szállítják, de kenyérre lassan nem telik.

Ceterum censeo OV esse delendum!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése