2015. január 19., hétfő

A RETTEGÉS KORMÁNYA

Forrás: Internet
A legújabb hírek szerint még a földhőt is meg akarja adóztatni a kormány. Némi pikírtséggel még azt is mondhatnám, hogy igaza van, hiszen ami a föld alatt érték van, az mind a magyar államot illeti meg. Így nyilvánvaló, hogy a földalatti és a mindenkori levegő hőmérséklet különbsége is az állam tulajdona. Nosza, aki ezt használja, fizessen, mint a békebeli katonatiszt!
De félre a tréfával! Értelmezzük ezt egy kicsit! A kormány célja, hogy ne engedjen – semmilyen körülmények között – betekintést az Uniónak a közpénzek elköltésébe. Ettől a lehetőségtől úgy retteg, mint ördög a tömjénfüsttől. Ezért gazdaságpolitikájának – már amennyiben ezt annak lehet tekinteni – fő célja az államháztartási hiány három százalék alatt tartása. Mivel a magyar büdzsé államadósságának egy jelentős része valutában van, az euró és a frank árfolyamának növekedése, a forint romlása növeli a fizetendő tartozást. Ezt pedig minden körülmények között elő kell teremteni. Nemsokára még a pislogást és a levegővételt is adóztathatják, ne legyenek kétségeink afelől, hogy bármilyen erkölcsi skrupulusa Is lenne a hatalomnak ez ügyben.
Azt lassan ötödik éve látjuk, hogy a magyar gazdaságpolitika unortodox megoldásai gátolják a gazdaság valódi fejlődését (nincs beruházás, az üzleti szférában nem nőnek, hanem csökkennek a foglalkoztatási adatok) csökkennek az állam bevételei. A gazdasági növekedés lassúbb, mint az árfolyamromlás, így valamivel pótolni kell a kieső állami jövedelmet.
A mostani kormány retteg attól, hogy rákényszerüljön uniós hitelek felvételére. Nincs más választása, mint újabb és újabb adók kitalálásával és kivetésével foltozgassa az egyre nagyobb lyukakat.
Fél mástól is a kormány, mégpedig attól, hogy a sarcolós politikája olyan politikai erjedést indukál, amely megkérdőjelezi a – általuk elképzelt –  hosszan tartó regnálást.
Forrás: Internet - MNO.hu
A félelem pedig a közmondás szerint is rossz tanácsadó, irracionális döntéseket hozhat. Ezt látjuk ma is. Nincs valós, elemzéseken alapuló válaszuk az elmúlt hetek gazdasági kihívásaira: az olajár tartós visszaesésére, és a multinacionális cégek távozására, illetve tevékenységük hazai korlátozására.
Az olajárak csökkenése persze rendesen megkurtítja a bevételeket, hasonlóan az árfolyamromláshoz.
Nem nézhetnek bizakodóan a Merkel-látogatás elé sem.
Mégsem veszik maguknak a fáradságot – valószínűleg szellemi kapacitásuk sincs erre –, hogy a már említett földhő adójával kapcsolatban számításokat végezzenek. Dacára annak, hogy az elmúlt években elterjedt ez a technológia Magyarországon, ám az mégsem mondható tömegesnek. Néhány tízezer ingatlan lehet, amely ezzel a módszerrel csökkenti fosszilis energiaszükségletét. Ezeket persze meg lehet adóztatni, de ha valaki rendesen utánaszámolna, kiderülne, hogy az érintettek által el nem fogyasztott energiahordozó beszerzési ára, még a csökkenő világpiaci költségek mellett is, jelentősebb, mint a beszedendő adó!
Erre szokták azt mondani, hogy akkor meg minek? Nagyobb a politikai kockázata, mint az így nyert anyagi bevétel.
Szóval, egyre jobban megerősödik az átlagemberben is a tudat: inkompetens kormányzatunk van!
Ceterum censeo OV esse delendum!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése