2012. május 5., szombat

ITT AZ ALKALOM — UTCÁRA VONUL A JOBBIK

A demokratikusan gondolkodó magyarok – mérsékeltek, konzervatívok, baloldaliak, liberálisok – hónapok óta azon cikkeznek és elmélkednek, miként lehetne a Jobbik politikáját látványosan elítélni, kialakítani azt a közvélekedést, hogy egy szélsőjobboldali politikai erőnek nincs helye a hazai politikában.

Kétségtelen tény, hogy a legutóbbi felmérések alapján a Jobbik támogatottsága masszívan tíz százalék felett van. Ez – tisztelet a közvélemény-kutatók módszertanának – úgy valamivel több, mint félmilliós tömeget jelenthet. Lehet-e nem létezőnek tekinteni (akár politikai szinten is) egy ekkora sokaságot?
Nyilvánvalóan nem. Akkor mi lehet az a varázslat, ami meggátolja, hogy akciójával a Jobbik tovább növelje támogatottságát?


A válasz bonyolult és egyszerű is egyszerre. A május 12-re tervezett vonulásuk útvonalán a hátat fordító emberek sorfalai között kellene elvonulniuk. Ez jelképezhetné, hogy a magyar emberek többsége nem vevő Vona Gábor populista szövegére, nem szeretné az országot kívül látni az unión. Elutasítja mindazt a szellemiséget, amelyet ez a párt rasszizmusával, ostoba kijelentéseivel képvisel a szebb időket (és persze ennél sokkal sötétebbeket) megélt parlamentben.
Pontosan azért, hogy a zárójelbe tett sötétség ne ismétlődhessen meg, a demokratikus erőknek össze kell fogniuk. Mindegy, hogy párt, mozgalom, egyesület, facebook csoport — együttesen kell elutasítaniuk azt a bornírt propagandát, amelyet egyébként csak azért folytat a Jobbik, hogy valamiféleképpen kifejezze különállóságát a kormányzó párttól.
Mert a valóságban – néhány teljesen jelentéktelen ügyben – nem igazán ellenzéke Orbán Viktornak és kormányának. Még akkor sem, ha legutóbb tüntetően ellene szavazott a FIDESZ jelöltjének az elnökválasztás során. Tehette büntetlenül, hiszen a „kétharmad” nem igényelte szavazatait.
Kedves mozgalmak, pártok, egyesületek továbbá: Füles, Kanga, Zsebibaba, Nyuszi és üzletfelei: legyetek olyan jók, mutassátok meg, hogy képesek vagytok legalább egy ilyen – talán lényegtelennek tűnő, ám fontos – dologban összefogni, együtt szervezni valamit.
Nem kellenek pártlogók, nem kellenek táblák! Semmi sem kell, csak az emberek egyszerűen mutassák a hátukat! Ez mutatná, hogy a magyar demokratikus erők képesek együtt megjelenni, tenni valamilyen célért közösen!
Mert amit május elsején a ligetben előadtatok, az „én itt, ők meg ott” feelinggel, az minden volt, csak a közös szolidaritás megnyilvánulása nem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése