2010. augusztus 2., hétfő

Uborka szezon — ám az uborka megromlott!


Gyönyörű augusztus! Vége az agyforraló hőségnek. A meteorológiai szolgálatok bíztató híreket mondanak: egy kis zápor (esetleg), de 27-30 fokos meleg, ami igazán jó idő a nyaralókra.
A törvényhozás is elvonult – a nagy nekibuzdulás után – jól megérdemelt szabadságra.
Ezt hívja a magyar köznyelv uborkaszezonnak.
Amikor nem történik semmi, mindenki hűsöl, sziesztázik, töltekezik igénye és lehetősége szerint.
Mint említettem: a parlament is nyári szünetet tart. A képen ugyan hangyányi piszkot jelent, hogy maguk mögött hagyták a féceszt is, amit most szorgos közszolgák próbálnak eltakarítani — többnyire sikertelenül.
Mert mi is történt a (törvény)gyárban? A nagy sietséggel meghozott, és ráadásul közeli életbelépési dátumhoz kötött, törvényeket nem lehet életbe léptetni, mert hiányzik róluk két aláírás: a házelnöké és a köztársasági elnöké.
Nagy malőr! Beleestek a saját csapdájukba, abba, hogy nem voltak képesek előre gondolkodni négy egész hetet!
Mindenki tudta, hogy Sólyom László komoly akadályt jelenthet a Nemzeti Együttműködés Rendszere rapid parlamentjének, mert ezt-azt a nagy felhozatalból, csak átküldött volna az Alkotmánybíróságnak, már csak a biztonság kedvéért is.
A jól dolgozó kétharmad csak azt nem vette figyelembe, hogy hiába választja meg saját emberét a legmagasabb közjogi funkcióba, hiába ülteti a lojális lakitelki népfőiskola alapítót a házelnöki székbe, a dátumokkal lesz a baj!
Az egyik már házelnök, de csak az utolsó pillanatban, a másik még nem köztársasági elnök. Az egyik azért nem írhat alá, mert szünet van, a másik meg még el sem foglalta posztját.
Azért ez — jó pestiesen szólva — vérciki!
Az augusztus elsejével datált törvények mégsem lépnek életbe. Így a szegény miniszteriális és adóügyi szakemberek csak hímeznek-hámoznak.
Az átlagpolgár meg áll, néz ki a fejéből és azt hiszi, hogy új ország: ABSZURDISZTÁN polgára lett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése