2021. február 6., szombat

KÖDÖS JÖVŐ – GAZDASÁGI KILÁBALÁS

Miniszterelnökünk újra felvázolta terveit a jövőre, a „nagy magyar kilábalás” forgatókönyvét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előtt. A beszédet meghallgattam türelmesen (2x), de isten igazából nem lettem sokkal okosabb. Az új „akcióterv" három etapban, ez év októberéig vázolja fel a teendőket, de igazi konkrétumokban nem bővelkedik. A konkrét adatokról most nem írok, mert azt jól kitárgyalták a különböző portálok gazdasági elemzői, rámutatva arra, hogy mely pontokon találhatók konkrét torzítások, hogy ne mondjam, hazugságok.
A lényeg: „elhárítottuk a segély alapú gazdaságot”. Azaz a miniszterelnök továbbra is ragaszkodik az „aki nem dolgozik, ne is egyék” elvhez. Az, hogy ez a gondolkodás a 21. század első negyedében mennyire helytálló, azt néhány társadalomtudós már évekkel ezelőtt cáfolta. Ugyanis az évszázad következő esztendői a tudás, az információ és a ma még nem látható szolgáltatások és munkahelyek évei lesznek. Gyökeresen át fog alakulni a munka világa, abban az egyén (az ember) szerepe, függetlenül a ma pandémiás válságától.
Az elképzelés, amit felvázolt a fiatalok életkezdésével kapcsolatban, a számukra biztosítandó családtámogatások és adókedvezmények sokkal inkább szólnak a 2022-es választási kampányról semmint a valóságról. A cél, hogy 25 éves korukra a magyar fiatalok a saját lábukra állhassanak, képesek legyenek önállóan családalapításra, az nem más, mint lázálom!
Ha azt vesszük figyelembe, hogy a későbbiekben milyen célokat vázol fel a kormányfő, úgy rögtön láthatjuk az ellentmondást. A „recycling” gazdaság, a megújuló energiák alkalmazása, a környezetvédelem – amelyben a miniszterelnök szerint élenjáró partnere lesz hazánk az Európai Uniónak – éles ellentétben van a fentiekkel. Miért is?
Ha csak egy kicsit tekintünk előre, a magyar fiataloknak az elkövetkezendő években egyre több és újabb ismeretet kell elsajátítaniuk, olyan tudással kell rendelkezniük, amely versenyképessé teszi őket az elkövetkező évtizedekre.
Azt ugyan megemlítette a miniszterelnök, hogy a jövőben 1500 milliárdot öntenének a felsőoktatásba, mert szerinte az átalakuló (alapítványi) egyetemi struktúra sokkal hatékonyabban hasznosítja majd a rendelkezésre álló forrásokat. Ebben én a szkeptikusok sokaságát támogatom. Ma még a tapasztalatok mindezt nem igazán támasztják alá. Arról nem is beszélve, hogy az alapítványosdi sokkal inkább arról szól, hogy a kormány – mint végrehajtó szervezet – lerúgja magáról a felsőoktatással kapcsolatos problémákat, mintegy áttolva azt az alapítványokhoz. (Lásd SzFE-vel kapcsolatos problémák során a felügyelő miniszter nyilatkozatait.)
Az elkövetkező években egyre több fiatalt kell bevonni a felsőoktatásba. Így aztán az az elképzelés, hogy 25 éves korukra a saját lábukra álljanak enyhén szólva is ostobaság. És ami még érdekesebb, a számukra biztosított adókedvezményt sem lesznek képesek sokáig igénybe venni, hiszen 23-25 éves korukig tanulnak. Azok a fiatalok pedig, akik kiesnek a középfokú oktatásból (vagy be sem kerülnek), azoknak pedig nem sokat jelent, hiszen képzettség nélkül nem keresnek annyit, hogy komolyabb megtakarítást jelentene az adókedvezmény.
Tekintsünk vissza a múltba: még a sokat átkozott, de kétségtelenül szociálisan sokkal érzékenyebb ancien regime idején sem lehetett a fenti célt megvalósítani. Akkor az oktatásból kikerült fiatalok sok éven keresztül gyűjtögették a pénzüket, hogy az elegendő legyen arra, hogy önálló otthonhoz jussanak. Egy vidéki ismerősöm szerint anno a ’70-es évek végén házassága 3. évében gondolhattak arra, hogy a család anyagi és az ismerősök hathatós közreműködésével – valamint jelentős összegű két százalékos kamatozású kölcsönnel 15 évre eladósodva – önálló otthont építsenek kalákában. Bőven a húszas éveik végét taposták, mire valóban saját lábukra álltak.
Ami pedig a jövőt illeti:
Orbán Viktor meghirdetett egy 8-10 éves vidékfejlesztési programot is. Nem részletezte, se a rendelkezésre álló forrás, sem a megvalósítás koncepciója nem világos..
Az ember óhatatlanul elgondolkodik arról, hogy a meghirdetett digitális, recycling és környezettudatos gazdaság fejlesztésére mekkora uniós pénzek állnak majd rendelkezésre, és ezeket miként lehet majd új NER-lovagok kezére játszani. Azaz: a gazdaság jelentős része már így is a kormány közeli oligarchák kezén van, így egyre csökken azoknak az ágazatoknak a száma, amire még rá lehet telepedni. Így az új fejlesztések kitűnő alkalmat biztosítanak arra, hogy még több forrást lehessen a FIDESZ holdudvarába csatornázni.
Remélem nem lesz igazam!
Ceterum censeo OV esse delendam!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó írás. Én még hozzátenném, hogy a felsőoktatás alapítványokba történő kiszervezése csak azért történt meg, hogy azt az 1500 milliárd forintot ki lehessen minden ellenőrzés nélkül emelni a rendszerből. Ha állami kézben maradt volna, akkor valamennyi beleszólása lett volna az ellenzéki képviselőknek ,oktatóknak,diákoknak. Így semmi közük nincs hozzá(lsd. MNB alapítványok, TAO pénzek) Így veszíti el közpénz jellegét az 1500 mrd.

    VálaszTörlés