2021. február 25., csütörtök

90 NAP — CSAK A HATALOMÉRT!

Nem volt kétség afelől, hogy a parlamenti többség megszavazza a kormány – személyesen a miniszterelnök – kérését, hogy hosszabbítsák meg a veszélyhelyzeti felhatalmazást. A kétharmados parlamentben teljesen mindegy, hogy az ellenzék mivel érvelt a hosszabbítás ellen, azok leperegtek a kormányt támogató többségről. (Azt már meg sem említem, hogy a vita során milyen érvek hangzottak el az ellenzék véleményéről, mert azok amúgy önmagukban méltatlanok voltak a „Tisztelt Házhoz”.)

Forrás: Internet

Mert mi is a lényeg: ahhoz, hogy a kormány hatékonyan léphessen fel a pandémia ellen, ehhez nem okvetlenül szükséges a vészhelyzet fenntartása. Egyéb törvények éppen elegendő mozgásteret biztosítanak a kormánynak, hogy a megfelelő intézkedéseket érvényesítse. (Egészségügyi törvény paragrafusai stb.)
Akkor mire hát a felhatalmazás?
Elsősorban azért, mert ennek alapján olyan korlátozásokat léptethetnek érvénybe, amelynek komoly kihatása van a következő parlamenti választásokra. Gondolok itt a gyülekezési és kijárási tilalmakra, amelyek ellehetetleníthetik az ellenzék tiltakozásait, különböző rendezvényeit, a tüntetésektől az előválasztás lebonyolításáig.
Ne legyenek kétségeink: a pandémia elleni „harc” még sokáig velünk marad. Az ellenzék is látja az új kialakuló helyzetet, azonban annak kezelését sokkal inkább szakmai feladatként kezeli, semmint politikai akcióként. Az oltások szükségességéről, a fertőzöttség visszaszorításáról gyakorlatilag egyforma a véleménye a kormánnyal.
Azonban ezek az intézkedések nem befolyásolhatják a politikai élet demokratizmusát (már ami megmaradt belőle). Így látható, hogy a kormány fél attól, hogy az elkövetkező év folyamán az ellenzék esetlegesen egy olyan erőt képes felmutatni, ami a kormány bukásához vezethet. Ezt pedig mindenképpen meg akarják akadályozni, és ennek érdekében bármely eszközt képesek bevetni, így a szükséghelyzeti korlátozásokat is.
Nem hivatalos – éppen ezért némi kritikával fogadandó – modellek szerint a pandémia lefolyása (a jelen hivatalos adatok szerint) elhúzódhat egészen 2022 első negyedéig. Így aztán addig „mindig lesz elég ok”, hogy a vészhelyzetet fenntartsák. Nincs kétségem, a hatalom érdekében ezt a lépést meg fogják tenni, elegendően gátlástalanok ebben.
Az ellenzéknek tehát kettős kihívásnak kell eleget tennie. Úgy kell politikáját és együttműködését alakítania, hogy az megfeleljen a járványügyi helyzetnek, és számolnia kell a hatalom minden gátló intézkedésével.
Nincs jó helyzetben az ellenzék! De szerintem van annyi kreativitás az együttműködésben, hogy a fentiekkel ellentétben képes lesz mozgósítani híveit.
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése