2021. március 16., kedd

MÁRCIUS IDUSA (VÍRUSA)



Eltelt a nemzeti ünnep. Volt zászlófelvonás, internetes beszédek, némi demonstráció (már ha annak lehet nevezni). Kiosztották az ilyenkor szokásos díjakat. Olyanok is kaptak, akiket valószínűleg nem a teljesítményük, hanem a lojalitásuk alapján díjaztak. Ám ez nem új keletű, így volt ez minden rendszerben. A baj csak az, hogy ezzel a díj presztízsét rombolják!
Mindezt jól megrágta a média, és látszólag minden rendben van, holott semmi sincs rendben.
A hivatalosság össze-vissza beszél, egymásnak ellentmondó intézkedéseket hoz. Ha csak félig lenne igaz, amit a kormány állít, akkor is nyakig ülnénk a féceszben, de a mindennapok és az adatok (a TÉNYEK – csupa nagybetűvel) egészen mást mutatnak.
Mindezt azonban az átlagember figyelmen kívül hagyja. Egyrészt azért, mert számos gondja között a legkisebb, hogy rajta kívül kik halnak meg, kiket tüntetnek ki, kik a kedvezményezettjei egy elég zavarosnak látszó vakcina beszerzésnek.
Az átlagembert a napi megélhetése érdekli, az, hogy a gyereke tudjon tanulni, az, hogy kapjon fizetést, és munkáltatója ne bocsássa el, mert be kell zárni a kócerájt (étterem, szolgáltatóipar a műkörmöstől a cipészig bezárólag, mindenki értse rajta a saját problémáját.)
Azonban van egy kis baj. Úgy terjed, mint a vírus, és hatása is sokkal hosszantartóbb, igaz nem közvetlenül halálos. Ez a baj pedig az emberek önálló gondolkodásának a hiánya. Hajlamosak arra, hogy szinte kritika nélkül fogadják el mindazt, ami elhangzik a médiában, és a közösségi oldalakon, függetlenül attól, hogy az „kormány közeli” vagy „ellenzéki”.
Hajlamos arra, hogy címkékben gondolkozzon.  „sorosista”, „migránssimogató”, „gengszter, tolvaj”, hogy csak a leggyakoribbakat említsem. Egy valamire nem hajlandó: a sok elhangzó propagandából kiszűrni azt, ami a valóságot megközelíti: azt amiben él, ami meghatározza mindennapjait, és amik gyökeres ellentétben vannak azzal, amit naponta ráöntenek a televízióból és más médiumokból.
Egy éve élünk korlátozó körülmények között. Ez bizonyos mértékben helyes is. Meg kell akadályozni a fertőzést elsősorban, másodsorban pedig fenntartani az egészségügyi rendszer működését, ellátó képességét.
Ám ha önállóan gondolkodunk, feltehetjük magunknak a kérdést: miért is most volt szükség arra a bizonyos „egészségügyi jogviszony” átalakítására?
Feltehetjük azt is: örömteli, hogy mára már, mintegy 1,3 millió embert oltottak be kis hazánkban. Ám miért kellett lemondani az egyik vakcina-kontingens felét? Valóban csak azért, mert a második félévben érkeznek? Ugyan már! Addig, amíg a vírus itt lesz – márpedig a tudósok szerint ez elég sokáig velünk lesz – addig mindig szükség lesz a védőoltásra: a második félévben, meg azután, évekig! A cél, a nyájimmunitás elérése (ami kis hazánkban a lakosság 70 százalékát jelenti: mintegy 6 - 6,3 millió főt) ha ilyen üzemben halad, bőven átcsúszik a második félévre.
A propaganda a vírus elleni harcról hozsannázik, miközben – lent a mélyben, kihasználva a különleges jogrendet – nem éppen fair döntések születnek. (Csak egy példa a felszámoló szervezetek haverokhoz juttatásáról.)
Gondoljunk bele: hány vendéglátós, kisvállalkozó (egy-öt alkalmazottal) húzta le a rolót, mert nem kapott elegendő segítséget ahhoz, hogy talpon maradjon? Óriásit fognak a felszámolók kaszálni, és szinte valószínű, hogy a helyükbe olyanok lépnek, akik elegendő módon lojálisak a jelen hatalomhoz.
Így elérhető a regnálók számára, hogy ne csak az ország stratégiai ágazatait szerezzék meg maguknak, hanem mindazokat a kisvállalkozásokat is, amelyek eddig bizonyos mértékű önállóságot biztosítottak a polgároknak.
Nem szép jövőkép, ezen valahogy változtatni kell. Elsősorban azzal, hogy egyre többen kezdenek el önállóan gondolkodni!
Ceterum censeo OV esse delendam!

1 megjegyzés:

  1. Csabi Sok mindenben igazad van. Egyet ne remélj. Azt, hogy egyre többen kezdenek el önállóan gondolkodni. Akit fiatalon leszoktatnak róla, hogy gondolkodva, önállóan mondjon véleményt, 04 felett már nem kezdi el. Lehet ezzel a 40-nel is túl megengedő vagyok. A nem gondolkodók legfeljebb dühösek lesznek, de nem biztos, hogy azokon vezetik le a felgyülemlett feszültségüket akik helyzetük okozói.

    VálaszTörlés