2020. február 18., kedd

NEMZETHALÁLTÓL A KLÍMAVÁLTOZÁSIG

Orbán Viktor miniszterelnök újra évet értékelt a válogatott meghívottak előtt. Hogy senki se érezze kirekesztettnek magát (virtuálisan), így a hazai „közszolgálati” televízió természetesen közvetítette a beszédet.
Vettem magamnak a fáradságot (és némi mazochizmust) végignéztem a műsort. Szándékosan mondom műsornak, mert mint egy színpadi fellépésen a színészek, elég lazán kezelte a valóságot.
Nem akarom untatni az olvasót, így nem minden badarsághoz fűzök megjegyzést, csak a legfontosabbakhoz. Így az elejét rögtön kihagyom, mert az nem volt más, mint egy múltba révedő, kicsit nacionalista, soviniszta szöveg.
Nem térek ki a bon motokra sem, kitárgyalták azt a sajtó és az internetes siteok. (Lásd: „a liberális nem más, mint diplomás kommunista” – aki nigger módra gondolkodik –, csak azért, hogy az idézet pontos legyen.) Nekem személy szerint az tetszett, hogy „a populista az osztályellenség új megnevezése”.
Egy külön posztot érdemel majd a nemzeti konzultációról és a gyöngyöspatai ügyről vallott nézete. Itt is most ennek kifejtésére nincs lehetőség, elég annyi kommentár hozzá, hogy felháborító!
Ami a dicsekvését és az „eredményeket” illeti:
„Az utolsó tíz év volt a legsikeresebb tíz az elmúlt száz év magyar történelmében”
Leszámítva a már „hagyományosnak tekinthető” sorosozást, azért az IMF és a Világban „kiűzése” és a pénzügyi egyensúly helyreállítása nem kis csalással történt, gondoljunk a 3000 milliárd értékű nyugdíjpénztári einstandra. És ha már a tényeknél tartunk: 2008 előtt az ország adósságállománya a GDP 70 százaléka alatt volt. Ma hasonló a helyzet, a kiugró – és a világgazdasági válság által is generált – 2010-es 83,5%-os szintet a kormány tíz év alatt volt képes csökkenteni 70 százalékra, úgy, hogy közben folyamatosan emelkedett a GDP összege. A bruttó államadósság összege 2008-ban 15 ezer milliárd forint volt, tavaly pedig elérte ennek a kétszeresét, 30 ezer milliárd forintot, amelyet a kormány ugyan nem csak külföldi kölcsönökből (bár az is van benne bőven), hanem a hazai kibocsátású állampapírokból fedez.
Az európai gazdasági összehasonlítása pedig már-már a nevetségesség határát súrolja. Persze a szöveg, ami jól hangzott, örült is hallgatóság, azonban – ahogy mondani szokás – a számok ennek ellentmondanak:
Igaz ugyan hogy a német gazdaság valóban megtorpant 2019-ben, de éves szinten mégis csak produkált 1,1 százalékos növekedést, ami euróra lefordítva 859 562 milliárdot jelent. Ezzel szemben a magyar növekedés valóban 4,9 százalékos volt, ám ennek nominális összege 36017  milliárd eurót tett ki.
Megismerve a valós számokat (mert utána lehet nézni), már egészen más kontextusba kerül a magyar növekedés, ami nominális értékben a német növekedés durván 17 százaléka. Az adatokból vonja le mindenki a maga következtetését.
Ami pedig a klímaválságra válaszként megfogalmazott akciótervet illeti, ezt nem lehet másnak kezelni, mint kívánságlistának, mert – még maga a miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy elképzelések – nem nagyon látni ennek anyagi fedezetét a költségvetésben. Bár a miniszterelnök később, úgynevezett „zöld kötvények” kibocsátásáról beszélt, azaz nem adókból, hanem a lakossági és egyéb megtakarítások „becsatornázásával” akar megvalósítani.
Ezt mondják pestiesen, hogy „ügyes”. Az adófizetők finanszírozzák az állami feladatokat az adóikon felül.
Az export forgalomról szóló győzelmi jelentés pedig dícséretes, mindössze az a baj, hogy a mezőgazdasági ágazat adatai nem erről szólnak. Az elmúlt időszakban ugyanis valóban nőtt az export, és az állattartás, ám ennek export vonzata a hazai fogyasztás rovására történt. A sertéstenyésztők inkább adják el az állatokat a kínai piacra, amely ma sokkal többet fizet érte, mint a hazai fogyasztók és felhasználók. (arról meg ne is beszéljünk, hogy hazai agrárstruktúra folytán a tenyésztők drágábban állítják elő a piacra kerülő húst, mint például a dán vagy a lengyel gazdák).
Szóval, a beszéd tele volt csúsztatásokkal és „szépítésekkel”.
De a közönségnek láthatóan tetszett. A fanok örömmel hallgatták vezérüket, és elhitték minden szavát, mert ma már ott tartunk, hogy a FIDESZ hívők számára, amit Orbán Viktor mond, az maga a színtiszta igazság.
Ha ez esetleg mégsem lenne így, az csak az ördög, Soros, a liberálbolsik és egyéb kártékony elemek, például a víz alatt közlekedő, felforgató migráns békaemberek aknamunkája lehet.
Ceterum Censeo OV esse delendam!

2 megjegyzés:

  1. Elképzeltem egy forgatókönyvet, melyben OV mondja a csokorba szedett hazugságokat és hülyeségeket, miközben a feje fölé kivetítik a tényeket és valós adatokat.

    VálaszTörlés