2020. február 13., csütörtök

MÉGHOGY LÁTENS! (ANTISZEMITIZMUS)

Néha az ember elkalandozik olyan közösségi oldalakra is, ahol nem csak a saját véleményével találkozik, hanem bizony szembesül mások (a buborékon kívüliek) markáns megnyilatkozásaival.
Nem is az eredendő poszt ennek az írásnak a témája, hanem az arra érkezett reagálások.
646 hozzászólás érkezett a poszthoz, ebből a legtöbb mélyen antiszemita és közönséges (hogy finoman fogalmazzak).
Gondoltam magamban, hogy végig olvasom az összes hozzászólást, és feljegyzem az ellene-mellette hozzászólásokat. A számolást a felénél feladtam. Egész egyszerűen azért, mert sok volt és sokkolt, hogy a kommentek döntő többsége zsigeri gyűlöletről tett bizonyságot. Néhány „értékelést” ide másolok, csak azért, hogy lássuk, miről írok (beszélek):
„… Mocsok, magyarellenes; …a magyar nemzet ellensége; ….undorító véglény; …antimagyar ráncos törpe; áradt belőle a lelki csúfság:…”
És egy gyöngyszem a hozzászólások sokaságából:
„kérdés: Olvasott valamit Heller műveiből?
válasz: Egyiket sem, nem is akarom, elég, amit hallottam tőle, azt a sok zagyvaságot, amit összehordott, nem szoktam kommunista írókat olvasni.”
Nos, azt hiszem ennyi elég a hangnemből, akinek van türelme hozzá bogarássza végig.
De nem is igazából a poszt értékelése a célom, sokkal inkább az, hogy arra mutassak rá, hogy a jelenlegi hatalom fennen hirdetett véleménye, ám a kommunikációban élesen megjelenő antiszemitizmusa milyen következményekkel jár a társadalomban.
A kormány szerint ugyan „zéró tolerancia” van érvényben az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben, ám a kormány médiája ezerrel nyomatja a burkolt antiszemita és rasszista propagandát a Sorosozástól a cigányozásig
Ez ma már annyira bevett a közmédiumokban, hogy ki sem veri a biztosítékot. A „nemzetieskedés” oly mértékben rombolta le az átlagemberek erkölcsi érzékét, hogy teljesen elfogadottá vált a másságok teljes elutasítása.
Nem vagyok naív. Tudom, hogy az elmúlt 75 esztendőben mindig is jelen volt a magyar társadalomban – mint búvó patak – egy leplezett, de jól körülírható „szalonzsidózás” és cigányozás. Ezt a két problémát nem volt képes kezelni az ancien régime sem. Nem voltak erre kidolgozott nevelési, oktatási programok.
A rendszerváltás után ugyan az értelmiség és az egymást követő kormányzatok ugyan megpróbálták a polgári jogok örve alatt kezelni ezt a problémát, de igen kis hatékonysággal. A „felszabadult” politikai vélemények azonban elég rendesen belepiszkítottak ebbe a törekvésbe, idézzük fel Csurka István megnyilvánulásait az Antall kormányzat alatt. Attól kezdve tulajdonképpen elszabadultak az indulatok. Ahelyett, hogy az értelmes „nyugodt erő” került volna fölénybe az emberek gondolkodásában, egyre inkább a szélsőségek felé tolódott el az ország morális állapota. Nem idézem ide a romák elleni támadásokat, sőt azt sem, hogy milyen történelemhamisítást próbáltak átvinni a „Sorsok Háza” projekt keretében.
Azt gondolom, hogy a normális embereknek minden szinten és minden fórumon fel kell szólalniuk ez ellen az erkölcsi, morális rombolás ellen. Mindezt azért is meg kell tenni, mert olyan feszültségeket kelt a társadalomban, amely egy idő után – és ez véleményem szerint nincs messze – kezelhetetlen problémákhoz vezethet.
A felelősség elsősorban a regnáló hatalmat terheli, hiszen saját maguk szítják a feszültséget, például a FIDESZ által most tervezett „nemzeti konzultációval”.
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése