2020. január 27., hétfő

INTELEM AZ ÚJ GENERÁCIÓKNAK

Egy idézet:
„… Divat lett mindent tagadni, akár van indoka, akár nincs. Nyugtalanságra adhat okot a módszerek radikalizálódása, a sztrájkokkal való fenyegetőzés, a mértéktelen követelőzés, eleve teljesíthetetlen igények tömeges megfogalmazása. … A parlament lejáratásával …a vezetést kényszerlépésre kényszeríteni.
… Zavarják nemzetközi kapcsolatainkat, védelmi rendszerünk lejáratására és szétzilálására törekszenek. Hangulatot keltenek a hadsereg ellen, a közbiztonsági erők ellen azon a címen, hogy sok a rájuk fordított kiadás.
Látszik tehát, hogy célirányos, végig gondolt koncepció alapján akarják széjjel zilálni (az)…intézményrendszerét.
… A harc eredménye csak tőlünk függ: … Attól, hogy képesek vagyunk-e visszanyerni önbizalmunkat, magunk mögé tudjuk-e állítani a józan erőket, ha kell az ellenséges …erőkkel szemben határozottan fel tudunk-e lépni.
Ha igen, megmarad a rend, a biztonság, túljutunk gazdasági nehézségeinken, megőrizzük értékeinket, … Ha nem, az anarchia, a káosz és ne legyenek illúzióink, a fehér(vörös)terror fog eluralkodni.”
Deja vu érzésem van.
Ha a fenti szöveget elolvassuk, mintha a miniszterelnök (vagy csatlósai, támogatói stb.) megszólalását hallanánk, például Brüsszellel, a migránsokkal, a Sorosozással, a mai magyar ellenzékkel kapcsolatban. Végtelenül leegyszerűsített. „egy bites” kommunikáció, amely oly régen próbálja meg az egyszerű állampolgárt meggyőzni és megfélemlíteni egyszerre. A társadalmi és napi gondokat másokra hárító, a felelősséget elhárító mondatok ezek. Roppant jól hangzanak! Bennük van egyfajta mozgósítás és ijesztgetés a „mi lenne, ha én nem lennék” pökhendisége.
Ezzel találkoztunk Kövér László szoboravató beszédében vagy Kubatov Gábor felszólalásában a FIDELITAS kongresszusán.
Csakhogy a társadalmi problémák jelentős része nem bontható egy bites üzenetekre. Azok összetett problémahalmazt képeznek, hiszen egy ország életében minden mindennel összefügg, csak úgy mint egy ember vagy család életében. Valószínű nem lehet minden problémát egyszerre megoldani, mert ehhez se forrás, se lehetőség nincs.
Maradjunk a család hasonlatnál. Ha egy kis közösség rendelkezésére meghatározott méretű forrás (fizetés, jövedelem) áll rendelkezésre, akkor bizony a családnak döntenie kell ezek legoptimálisabb felhasználásáról. Nem lehet luxusnyaralásra költeni, ha nincs mit enni vagy hiányos a ruházkodás, és a gyerek iskoláztatásához szükséges anyagiak is hiányoznak. Az ésszerű döntés a nem igazán szükséges (ellenben jól kinéző vagy presztízst adó) kiadások törlése. Nem költünk olyanra, ami a legszükségesebbeket veszélyezteti.
Ezt a logikus gondolkodást rúgja fel a fenti idézet.
Ám akik az elmúlt három évtizedben születtek, azok nem is sejthetik, hogy ez az idézet, nem az elmúlt évekből származik, hanem pontosan 1988. november 29-éről, a Magyar Szocialista Munkáspárt Budapesti Aktívájának nagygyűléséről. Az előadó pedig nem volt más, mint Grósz Károly a párt újonnan (1988 májusa óta) megválasztott főtitkára, és az év novemberében lemondott miniszterelnök.
A történelem, szokták volt mondani, néha ismétli magát.
Ezért van deja vu érzésem. Napjaink hatalmi propagandája kísértetiesen hasonlít arra, amit az MSZMP próbált meg 1988-89-ben annak érdekében, hogy megtartsa hatalmát. Az tudjuk, közelmúltunk eseményeiből, hogy ez nem sikerült, 1990-ben megszületett a Magyar Köztársaság.
Felhívom a fiatalok figyelmét: a NER is elérte azt a pontot, ahol már nem képes saját hatalmát fenntartani. Egyszer elmúlik minden. A 30-as, 40-es korosztályon múlik, hogy felismeri-e azt, hogy a saját jövője érdekében ki kell kényszerítenie a változást. Akkor talán nekik nem lesz deja vu érzésük néhány év múlva.
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése