2018. december 22., szombat

NAGYON NAGY A BAJ!

Azt hiszem ebben az évben ez lesz az utolsó bejegyzés a blogra. Már csak azért is, mert a napi eseményeket a – még szabadnak tekinthető – közösségi média „élő egyenesben adja”, ahhoz hozzátenni való nem sok lehet.
Próbáljuk meg inkább értelmezni, hogy mi is történik mostanság – persze nem csak az elmúlt két hétben, hanem – a választások óta folyamatosan.
A jog és a hatalom viszonyát kell vizsgálnunk, és abban a társadalom, mindannyiunk szerepét.
Lassan három évtizede, hogy az ország úgy gondolta, valami demokratikusabbat kell létrehozni, olyan körülményeket, ahol nem a hatalom mondja meg, hogy mit tehet a polgár, hanem a közmegegyezésen alapuló jogrendszer. E keret (jogállam) egyaránt kötelez minden állampolgárt, hatalomgyakorlót és átlagembert. A konszenzussal kialakított rendszer – fékekkel és ellensúlyokkal – korlátozza a mindenkori kormány mozgásterét, azt nem lépheti túl, kötelezik a jogszabályok (alkotmány, kétharmados és egyéb törvények) és az ezt ellenőrző intézményrendszerek (alkotmánybíróság, a parlament, a független bíróságok).
A nagy kérdés – amiben egyébként lassan a kilencedik esztendeje élünk –, hogy miként lehetséges az, hogy egy mesterségesen kialakított többség (hatalom) korlátlanul alakítja a fenti körülményeket, rendszereket annak érdekében, hogy a hatalmi céljait megvalósíthassa?
Függetlenítsük magunkat egy kicsit a napi propagandától, és gondoljuk át, hogy mi vezethet ahhoz, hogy a társadalom (az itt élő emberek sokasága) nem képes hatékonyan fellépni a látható túlhatalommal szemben?
Mindez persze nem egyszerű, nem lehet rá néhány szavas adekvát választ adni. Vizsgálni kell nem csak a rendszerváltás óta eltelt időszakot és változásokat, de azt is, hogy az emberek miként viszonyultak a korábbi diktatúrához.
A lényeget abban látom, hogy az ancien regimeben is „jogkövető” állampolgárként éltek az emberek, a jogot pedig a pártállam alakította a maga érdekei szerint. Akkor is mindenki tudta, hogy „meddig mehet el” a valóságos és láthatatlan korlátok hol húzódtak. Ehhez hozzászokott a társadalom.
Az elmúlt 28 esztendő nem volt elég arra – talán nem is volt szükség rá – hogy a joghoz való viszonyát az átlagember gyökeresen újra gondolja. Ezért lehetett megcsinálni azt, hogy a parlament – a mesterségesen, a megváltoztatott választási törvény eredményeként – kétharmados „felhatalmazással, társadalmi egyeztetést figyelmen kívül hagyva törölte el az Alkotmányt, az Alaptörvényt emelve a helyére.
Nem volt nagy felháborodás. Ezt ismerte fel a mostani hatalom, és szép lassan kiépítette a korábbi rendszerre hajazó egypárti hatalmat. Mert ne legyenek illúzióink: ez egy egypárti hatalom. A párt klientúrája átszövi a teljes államigazgatást, lenyúlta az állami tulajdonban volt gazdasági javak zömét, kiszorította a „számára nem kedves” beruházókat és üzletembereket a gazdaságból. Ma már kis hazánkban nem igaz, hogy a gazdaság működik a maga rendje és szabályzói alapján, a politikai pedig szintén teszi a maga dolgát, a saját szabályai szerint.
Ma már a hazai politika kezében van – néhány nagyobb multinacionális összeszerelő üzemen kívül – a magyar gazdaság java része, a mezőgazdaságtól a szolgáltatásokon át a kiszolgáló iparig és a médiáig.
Ez a konglomerátum gyakorlatilag korlátlanul gyakorolja hatalmát. Semmibe veszi a saját maga által hozott jogszabályokat is. Úgy alakítja a jogrendet, ahogy éppen rövid- vagy középtávú érdekei kívánják.
Mesterségesen (a jog segítségével) korlátozza minden olyan akció lehetőségét, amely csak egy kicsit is veszélyezteti hatalmát. Ez pedig – ha a klasszikus fogalmakkal élünk –, akkor diktatúra.
A diktatúrát pedig jogszerű eszközökkel nem lehet megdönteni. Ha a társadalomban elég nagy mértékűre növekszik az elégedetlenség, akkor az majd robbanni fog.
A diktatúra ugyanis az ilyen helyzeteket nem képes demokratikus eszközökkel kezelni, így törvényszerűen fokozza az elégedetlenséget, és a hatalmával szembeni fellépést.
Ezt megmutatta az elmúlt két hét!
Ceterum censeo OV  esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése