2018. június 29., péntek

A VÉG KEZDETE — VAGY A KEZDET VÉGE?

A cím indokolt. Napjaink gazdasági eseményei baljós jövőt rajzolnak fel, nem csak az idei, hanem a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban. A pénzügyminiszter igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy a tervezett költségvetés irányszámai tarthatók, még akkor is, ha a magyar forint tovább romlik.
Ordasabb hazugságot elképzelni is nehéz. A 2019-es költségvetés irányszámait a 311 Ft/Euro árfolyam mellett állapították meg. Ez az jelenti, hogy ilyen árfolyamon tervezik a költségvetés bevételi oldalán a bevételeket (export, adók stb.) Igen ám, de 330 Ft-os árfolyamon ez még azt is eredményezheti, hogy a magyar export forintban többet hoz a konyhára, mint a tervezettek. A probléma nem a kivitellel van, hanem a behozatallal és a fogyasztással.
A behozatalunk sokszorosát veszíti az árfolyamváltozáson. Csak néhány példa: az élelmiszereknél a tej, a zöldségek és gyümölcsök együtt drágulnak a valuta leértékelődésével. Márpedig a magyar fogyasztók legnagyobb része (főleg a városlakók) import élelmiszert fogyasztanak. Tehát minden vásárlásnál „buknak” a dolgon. A tömegtájékoztatás leginkább a nyaralásra utazókat riogatja azzal, hogy bizony a költőpénzük jelentősen drágul. De azért valljuk be, legalább magunknak, hogy bizony ma már csak a tehetősebb réteg utazik külföldre vakációzni, a többség marad otthon, mint Sajó.
(Akik nem ismerik e klasszikust: Hacsek megkérdezi Sajót, hogy hol nyaralnak. Mire a válasz: „háromszéken”. Az szép táj– dicséri partnerét Hacsek – Erdély szép hely. Mire Sajó felvilágosítja: Nem Erdély, hanem kiteszünk a gangra három széket, és kiülünk oda, ha süt a nap.)
Az idősebb generáció emlékszik még a Kádár-kor ’80-as évekbeli propagandájára, amikor az áremeléseket a „cserearányok romlásával” indokolták. Ez akkor az ország eladósodásához vezetett (aminek nagyságrendje a mai eladósodásunkhoz képest elenyésző).
Azt lehet látni, hogy a jegybank és a kormány gazdaságpolitikája dilettáns, még a nemzetközi pénzügyi szervezetek (bankok, befektetési alapok) gyakorlatát sem veszik figyelembe. A nemzetközi pénzügyi szférában már régen a kamatemelések korszaka kezdődött. Csak a magyar jegybank tart ki az alacsony alapkamat mellett. Úsznak az ár ellen. Márpedig azt lehet csinálni, csak egy idő után elfogy az erő, és vízbe lehet fulladni.
Ez a jelenség – hiába kommunikálja a kormányzat, hogy gazdasági válság közelg – akkor is káros, ha közben azt szajkózzák, hogy nincs szükség a jegybank beavatkozására. Nő a nettó adósságállomány – mert nő a „cserearány” –, és egyre nehezebb lesz kitermelni újabb államkötvények kibocsátásával (alacsony kamatok mellett) ellensúlyozni azt.
Szóval ez lehet a sikergazdaság végének kezdete. Tartunk a szakadékba!
A kezdet vége pedig azt jelenti, hogy a parlament ellenzéki pártjai megválasztásuk idején milyen fogadalmakat tettek a jelentős, és markáns politizálásra. Nos, úgy látjuk, hogy ennek a „szép” kezdetnek itt van a vége. Az ellenzék a jelentősebb törvények elfogadásakor szinte feltett kézzel szavazott vagy nem a benyújtott javaslatokra. Az mégis csak röhej, hogy a költségvetés 155 igen szavazattal ment át a „nem tisztelt házon”, a StopSoros törvény szavazására nem mentek be az ellenzékiek. és még folytathatnánk. Gyalázatos a politikájuk, hónapok alatt elvesztették azt a támogatást, amivel a szavazás idején még rendelkeztek.
Így aztán érvényes Hofi Géza mondása, amit ugyan más kontextusban mondott:
„Az is hülye, aki erre kardot ránt!”
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése