2016. március 22., kedd

A HATALOM (IN)DISZKRÉT BÁJA

Le kell ülepednie néhány történésnek, hogy egy idő elteltével komolyan foglalkozhassunk azzal, ami történt, lássuk, milyen következményekkel járnak az események.
A közszolgálati televízióból természetesen nem tudtuk meg, hogy a március 15-i beszéd a jelenlevőkből milyen reakciót váltott ki. Azt azonban megtudtuk, hogy a szinte hermetikusan elzárt területre csak a kevesek, a kiválasztottak léphettek be.  Találunk videót a neten arról is, hogy biztonsági emberek elhessegetik a nemkívánatos tudósítókat a miniszterelnök közeléből; nehogy véletlenül kiderüljön a pőre igazság.
Nem is akarom minősíteni a miniszterelnök beszédét, megtették ezt nálam avatottabb politológusok, közéleti emberek az elmúlt napokban. De azt azért mégis csak kikérem magamnak, hogy totálisan hülyének és oktalannak nézzenek, olyannak, aki nem ismeri a magyar történelmet, és nem élte meg az elmúlt fél évszázadot tudatosan (különös tekintettel az elmúlt 25 esztendőre).
A hatalom látszólag nem igazán képes mit kezdeni a tiltakozásokkal. Se a civil szerveződések, se a szakszervezetek követeléseivel. Látszólag ugyan szajkózza a tárgyalásra való elkötelezettségét, ám csak azokkal, akik számára kedvesek, elfogadhatóak. Az előbbi kettő még véletlenül sincs közöttük!
Lehet birkózni, lehet az erőt mutatni, lehet elterelni a közvélemény figyelmét. Lehet az egész hazai problémahalmazról hallgatni, ellenben megerősített hangon szónokolni a migráns válságról (kíváncsi vagyok, hogy a keddi brüsszeli merénylet milyen mértékben aktivizálja majd a hatalmat arra a propagandára, hogy: „Lássátok feleim! Ettől védünk meg benneteket, ez indokolja a „migrációs válsághelyzet” bevezetését.” Úgy látszik, a miniszterelnöknek mindig „mázlija” van: amikor már éppen kiéleződne a belpolitikai problémák sokasága, mindig kapóra jön neki egy terrortámadás valahol Európában, hogy az előbbi mondatot fennen hangoztathassa.
Sajnos a társadalom legnagyobb része tájékozatlanságból, elemi butaságból és lustaságból készpénznek veszi a kormány propagandáját. (Csak zárójelben említem, hogy nézegetem magam is a „közszolgálati TV” híradásait, és elképedek azon, hogy milyen tendenciózusan képes elhallgatni a legégetőbb problémákat: szegénység, leszakadás, egészségügy, oktatás stb.)
Ez a mai hatalom bája: beszélek mindenről, hogy eltusoljam mindazt a problémahalmazt, amit az elmúlt időben felhalmoztam.
Nincs szó a korrupcióról, nincs szó a gazdasági helyzet ellehetetlenüléséről, hallgatnak az intézményesített lopásokról, a hatalmi és pénzügyi összefonódásokról, hogy csak a letelepedési kötvények értékesítésének anomáliáit említsük.
A legnagyobb baj ebben a helyzetben, hogy a hatalom nem veszi figyelembe az ország polgárainak véleményét. Csak a saját híveknek beszél, figyelmen kívül hagyva mindenki mást. A régi Kádári mondás torz reinkarnációjának lehetünk tanúi: „Aki nincs velünk, az nincs is!”.
De ezt a bájos politikát csak egy ideig lehet csinálni. A feszültség a fedő alatt egyre növekszik. Ezt a nyomást egy ideig el lehet fojtani, de ha ezt sokáig csinálják, nem vesznek tudomást róla, akkor a következmények kiszámíthatatlanok lesznek. A jelen demokratikus ellenzék is ezt hangsúlyozza, láthatóan minden eredmény nélkül. Márpedig egy kiszámíthatatlan, robbanásszerű politikai állapot nem igazán kívánatos, mert azt az egész ország sínylené meg minden szempontból: gazdaságilag, politikailag: nyílt lehetősége lenne a szélsőjobboldal hatalomra jutásának.
Gondolkodjunk emberek! A demokratikus ellenzéknek nincs más útja: „rendezni végre közös dolgainkat”. Bár ehhez a jelen hatalom nem tűnik együttműködőnek, ám ezzel csak a saját sírját ássa.
Ceterum censeo OV esse delendum!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése