2015. február 9., hétfő

VIHAR EGY „TÁNYÉR GULYÁSLEVESBEN”

Forrás: Internet
A hétvége Simicska Lajos vulgárisan megfogalmazott, sommás véleményétől volt hangos.  Ez ezért is érdekes, mert ezt Mari néni is megértette, aki  eddig szinte vallásos meggyőződéssel függött az ország miniszterelnöke minden megnyilatkozásán. Mici (lopott elnevezés, lásd Facebook: OV geci; mi ci? = Mici) pedig meg sem szólalt e kirohanásokkal kapcsolatban. Két napon keresztül szinte másról sem szólt a média, mint ennek tárgyalásáról.

Azt hiszem, hogy néhány véleménytől eltekintve (Kéri László, Vásárhelyi Mária — ATV) rossz nyomon járnak az elemzők. Ahogyan azt már szeptemberi blogomban is jeleztem, a dolog sokkal bonyolultabb annál, hogy miként működik ezután a HírTv vagy a Magyar Nemzet című újság.
Mi az alapvető gond: egyrészt az, hogy a 2014-es kormányváltás után ugyan a mai kormányzat eltávolított az államapparátusból sok olyan személyt, akik úgymond „Simicska érdekeltségébe tartoztak”, de a helyükre kinevezett bólogatójánosok kétségtelenül „szerényebb képességekkel” rendelkeznek. Lehetséges, hogy a kormányzatnak – és a miniszterelnöknek – erős elhatározása, hogy Lajost megfosszák a szürke eminenciás státusától, ám ezt – ha minden állami adminisztratív eszköz rendelkezésükre is áll – nem egyszerű véghezvinni.
Forrás: Internet
Simicska birodalma ugyanis át meg átszövi a magyar gazdaságot. Érdekeltségei között a legjelentősebb a KÖZGÉP, aminek bevételei az elmúlt években ugrásszerűen növekedtek. De mire ez a nagy állami támogatás? Erre a legvalószínűbb választ a már fent említett TV-s műsorban Kéri László adta meg: Simicska tartotta fenn ugyanis a FIDESZ-t ellenzékben töltött nyolc esztendeje alatt. Ezt a pénzt pedig valahogy vissza kellett juttatni a bőkezű szponzornak.
Orbán új politikája – amiben  Simicska, saját nyilatkozata szerint, nem akart részt venni – azt eredményezte, hogy a miniszterelnöknek létre kellett hoznia az új oligarcha réteget, amely feltétlen lojális hozzá. Meg is találta ezeket például Mészáros Lőrinc és Garancsi István személyében. Igyekszik is a kormány mostanában mindenféle állami megbízással erősíteni őket.
Szerintem azonban ez nem elég ahhoz, hogy Simicskát kibillentsék jelen gazdasági helyzetéből. Egyrészt elegendő tartalék áll rendelkezésre, másrészt vagyonának egy jelentős része már réges-rég nincs Magyarországon, kivonta azt a magyar hatóságok hatóköréből.
A FIDESZ-en belüli hatalmi harc Simicska fellépésével úgy látszik egy újabb fejezethez érkezett. Ez pedig nem gazdasági, hanem politikai és uralmi kérdéseket érint. Az elmúlt három esztendőben üstökösként feltűnő – meglehetősen gátlástalan – „ifjú törökök”: Lázár János, Szíjjártó Péter, Rogán Antal nem igazán hajlandó lemondani arról a „jóról”, ami a politikai hatalommal jár.
Egyre jobban kiviláglik a párton belüli harc a „régi FIDESZ” értékeit vallók és a hatalmi pragmatisták között. Mindez egyre inkább látható a szavazók számára is. (Ezt alátámasztják a közvélemény kutatások eredményei is, a FIDESZ harmadát vesztette el támogatóinak.)
Forrás: Internet
A jelen ellenzék számára ez a belső harc pillanatnyilag irreleváns abból a szempontból, hogy növelheti –e támogatottságát ezáltal. Az ellenzék csak úgy használhatja ki ezt, ha képes – a rendelkezésre álló információk alapján – rávilágítani arra, hogy ez az egész gazdasági-politikai konglomerátum mennyire korrupt és maffiaszerű. Ezzel elérheti azt, hogy a mostani „ingadozó és bizonytalan” szavazók közül megnyerhet tömegeket. Különösen érdekes ez abban az összefüggésben – ami a Mezőtúron történt a hét végén –, hogy a Jobbik fokozatosan tör előre, amely megakadályozása minden demokratikus pártnak alapvető célja.
A FIDESZ eróziója során az ellenzéknek kínosan kell figyelnie arra, hogy megfelelő jövőkép felvázolásával kihúzza a szélsőséges pártok alól a talajt. Sajnos erre ma még nem látunk hatékony lépéseket.
Ceterum censeo OV esse delendum!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése