2014. május 25., vasárnap

EURÓPA VAGY MI A SZÖSZ?


Régen nem írtam már megint, de mentségemül szolgáljon: az az abszurd, ami az elmúlt hét alatt zajlott a közéletünkben, szinte minden határt átlépett.
Teljesen hatástalan kampány
A magyar politikai pártok kampánya – talán egy-két elenyésző kivétellel – egész egyszerűen érthetetlen. Az kétségtelen tény minden európai uniós országban, hogy a EP választásoknak van belpolitikai összefüggése, de szerte a Lajtán túl azért mégis csak arról folyt a meggyőzés, hogy itt a kontinens ügyeiről kell dönteni.
Nem így kis hazánkban. Volt olyan politikus, aki azt nyilatkozta, hogy most majd az eredmények alapján eldől, hogy ki válthatja majd le a jelenleg regnáló Orbán-kormányt. Hasonlóan szereptévesztésben voltak a hat párti „vitán” megjelent politikusok, akiket hallgatva elborzadhatott a néző: Ezek akarnak képviselni bennünket? A műsort meg is ismételték. Nem kellett volna.
Forrás: Internet
A magyar politikai élet képviselői – tisztelet a kivételnek – soha nem látott mélységekbe süllyedtek. Pufogtatnak tartalom nélküli frázisokat, amelyeket valószínűleg erről a honlapról szednek, elfelejtve azt, hogy ez alapjában egy humoros, gunyoros site.
Még arról se szerzett az átlagpolgár tudomást, hogy mit is akarnak e képviselők. Szinte egyöntetűen skandálták, hogy a „magyar emberek” érdekeit szeretnék szolgálni. Na ezzel nem sokkal vagyunk előrébb, hiszen az EP nem az a testület, ahol a résztvevő országok érdekeit kellene érvényesíteni. Az EP ugyanis egy közös európai politika kidolgozásának színtere, ahol nem a nemzeti elkötelezettség, hanem a különböző politikai-filozófiai irányzatok mentén dőlnek el a vitatott kérdések.
Ez a blog nem arra való, hogy részletezzük az unió döntéshozatali mechanizmusait.
Azt azonban elvárom – mint magyar állampolgár –, hogy a Brüsszelbe készülő politikusoknak valamiféle halvány elképzelése legyen a kontinenst érintő legfontosabb kérdésekről. És ha van, akkor erről engem, mint érintettet a saját szintemen tájékoztasson. Ne közhelyeket pufogtasson, hanem érthető és lényegre törő szavakkal vázolja fel, hogy ezekkel a dolgokkal kapcsolatban milyen véleményt képvisel.
Azt hiszem – figyelemmel kísérve a részvételi statisztikákat – nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy prognosztizáljuk az igen alacsony (szerintem maximum 30 százalékos) részvételt. Ez az érdektelenség pedig abból adódik, hogy a politikai pártok egész egyszerűen nem voltak képesek megszólítani a társadalmat. No, nem azért, hogy rájuk szavazzanak, hanem azzal kapcsolatban sem, hogy e szavazás fontosságát megértessék a polgárokkal.
Forrás: Internet
De mindegy is! A „magyarember” tiszteletet követel magának, és le akarja rázni a rákényszerített igát. Legalább is az elmúlt fél év ostoba politikai propagandája eredményeként.
Ami még abszurdabb ebben a színjátékban, hogy egyetlen szó sem hangzott el – vagy ha el is hangzott, eltűnt a média hangzavarában – arról, hogy az elmúlt öt esztendőben mi minden valósult meg az uniótól kapott támogatásokból. Az a „fogd a pénzt és fuss” stílusa, amikor mindenféle gonosznak elmondjuk azt, aki egyébként kisegít bennünket a szarból. (Bocsánat az alpári kifejezésért, de nincs jobb!)
Lesz még itt nagy sírás-rívás, ha az unió egyszer csak megelégeli mindazt a packázást, amit a mai kormányzat művel (uniós szabályok felrúgása, a támogatási pénzek elosztása és elszámolása stb.). A pénzcsapok eldugulnak, és nem lesz, aki jótékonyan tömködné majd a költségvetés egyre táguló lyukait. Jöhet majd az újbóli „harc Brüsszel ellen”, és a keleti nyitás. Csak valahogy azt felejtjük el, hogy a „nagy keleti testvérnek” manapság – és valószínűen az elkövetkező két évben – a legkisebb gondja is nagyobb lesz annál, hogy törleszkedő kormányunknak érzékelhető segítséget adjon. Ugyanis ez nem fér bele stratégiai elképzeléseibe. Miattunk nem fog újabb konfrontációt vállalni sem az EU-val, sem a NATO-val.
Ceterum censeo OV esse delendum!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése