2014. február 18., kedd

INDUL A KAMPÁNY — ÉS MERRE MEGY A VILÁG?

Forrás: Internet
Vasárnap elindult a kampány (hivatalosan) ami szinte semmi változást nem hozott kis hazánk életébe, hiszen itt a politikai adok-kapok már egy (négy?) éve folyamatos. A választók most majd kifejezhetik egyetértésüket vagy ellenzésüket az éppen regnáló kormányzat világnézetével kapcsolatban. Eldönthetik a nagy kérdést: miként viszonyulnak a világhoz.
Nagy-nagy érzelmek mozdulnak meg ilyenkor. A kurucos kivagyiság és „függetlenség” vagy együttműködés és beilleszkedés egy nagyobb rendszerbe (gyengébbek kedvéért: Európai Unió és az atlanti együttműködés). Lehet ez eldönteni „zsigerből", érzelmi és indulati alapon. A legtöbben így teszik. Magam nem osztom ezt, mert választani érvek, értékrendek és adatok alapján kell.
Csak egy közbevetés: ma a jegybank kusza szemű ura úgy gondolta, hogy lehet még azt a kamatot 10 ponttal csökkenteni. Meg is tette, mire a magyar fizetőeszköz árfolyama rohanvást romlani kezdett.
Szóval, az adatok és a világ:
A Brand-Finance honlapon megjelent a világ vezető cégeinek 2014-es rangsora. Ez a felsorolás több szempontból érdekes. Az egyik az, hogy a puszta számok és sorrendek alapján lehet látni, hogy az egyes régiók (államok) mekkora gazdasági erővel rendelkeznek. Az is kiolvasható e felsorolásból, hogy merre megy a világ, Milyen trendek érvényesülnek már csaknem egy évtizede a gazdaságban.
Nézzük a földrajzi eloszlást:
Az első 50 cég között 27 az Egyesült Államokból való. Mindössze 14 európait találunk, a legjobb is a lista 14. helyét foglalja el. A feltörekvő (már fenn is levő) országok cégei közül egy észak-koreai elcsípte a második helyet, ám a legjobb japán – öt cége van az első félszázban – is csak a 11-nek futott be.
Még érdekesebb az tulajdonsága a ranglistának, hogy megmutatja: merre tart a világ, mit tekint fontosnak. Három szóval jellemezhető: számítástechnika, elektronika, kommunikáció.  Azaz a modernizáció, az automatizálás a 21. század trendje. Az első ötven cég között a TOP 20-ban 11 telekommunikációs és számítástechnikai cég vezeti a rangsort. A 20. és 50. hely között pedig további öt ilyen profilú cég szerepel.
Forrás: Internet
Mindez azt mutatja, hogy a jelen kormányzat „munka alapú” társadalmi képe végletesen elavult. Ma már a tudás, az alkalmazkodás, a megszerzett ismeretek flexibilis felhasználása a lényeg, nem pedig a „kérges tenyér”. Hozhatnék ide sok-sok statisztikai adatot arról, hogy miként termel egy-egy ágazat azonos mennyiségű terméket és értéket a korábban (tíz-húsz évvel ezelőttihez képest) szükséges élő munkaerő felével, harmadával.
Remélem e kis szösszenet is arra ösztönzi majd polgártársaim, hogy gondolkodjanak el a lehetséges értékrendekről, a világ változásáról, és arról, hogy ezekben miként találják meg saját érdekeiket és jövőjüket.
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése