2014. február 11., kedd

EZ MÁR NEM IS ABSZURD — EZ TRAGIKOMÉDIA

Forrás: Internet
Két olyan kis hír is megjelent az elmúlt napokban, amely nem kapott megfelelő publicitást, mert elnyomták a különböző korrupciós és egyéb anyagi jellegű habverések. A FIDESZ-közeli cégháló  milliárdos gázüzlete és az erre válaszul előkotort (természetesen szintén elítélendő)  Simon féle számlaügy össze sem hasonlítható, már összegét tekintve sem. Egyik oldalon a gázosok által gründolt néhány milliárddal áll szemben 240 millió. Tévedés ne essék:  az effajta ügyek erkölcsi megítélésének csak másodrangú része az összeg nagysága, mert elítélendő mindenfajta visszaélés, függetlenül annak nagyságrendjétől. Olyan ez, mint a vicc: nem mindegy, hogy miképpen pisilnek a medencébe: csendesen (ám jól láthatóan, mert megfesti a vizet) vagy a trambulin tetejéről.
De nem ez az ügy az, ami igazán megdöbbentett. Manapság már az ilyen dolgokhoz (sajnos) kezdünk hozzászokni.
Sokkal inkább arra  kell koncentrálni, amik a fenti ügyek árnyékában szinte elsikkadnak.
Az egyik ilyen az Európai Akkreditációs Bizottság levele (és intézkedése), amely a MAB-ot – Magyar Akkreditációs Bizottságot arról értesíti, hogy felfüggesztik annak teljes jogú tagsági viszonyát a testületben. Indokként a kormány által előterjesztett és a parlament által elfogadott Nemzeti Felsőoktatás Törvényt, amely gyakorlatilag megszüntette a MAB szuverenitását, és kormányellenőrzés alá vonta a felsőoktatás minőségbiztosítását.
Forrás: Internet
A verdikt két esztendőre szól. Addig kell a kormánynak visszaállítania a magyar akkreditáció függetlenségét, és addig Európa nem fogadja el a magyar felsőoktatás által kiállított diplomákat.  A társadalom nagy részét természetesen nem érinti közvetlenül ez a kis malőr Mindössze azokat, akik most járnak felsőoktatási intézménybe vagy most felvételiznek. Ők most olyan felsőoktatásban vesznek részt, amelynek akkreditációját nem fogadják el automatikusan az uniós országok. Tehát az a fiatal, aki 2015-ben végez valamely egyetemünkön már ne is álmodjon arról, hogy jól fizetett álláshoz jut majd valahol Európában. Ugyanis nem fogják elfogadni a végzettségét. Diplomája csak itthon lesz elfogadott, feltéve, ha kap munkát.
A MAB természetesen nem cáfolta az információt és egy korrekt tájékoztatást tett közzé, amelyben bizakodását fejezte azzal kapcsolatban, hogy a kormány (a parlament) változtat a jogszabályokon.
Ők most mit reméljenek
Hiába, a tudósok alapjában véve naiv emberek. Azt gondolják, hogy a törvény ilyetén megfogalmazása csupán a véletlen műve, csak egy szerencsétlen „elírás”. Pedig láthatóan nem az! A jelenlegi hatalom, eltelve önmagától, bízik választási győzelmében és az említett jogszabállyal kívánja megakadályozni a fiatalok kiáramlását az országból. „Ha nem megy szép szóval, akkor majd tönkreteszünk, de úgy, hogy még véletlenül se boldogulj további életedben” – gondolkodási séma alapján.
Meg lehet köszönni mindezt az oktatási kormányzatnak. Már megint nagyot alkottak! Egy ostoba törvénnyel egyszerre tették tönkre a magyar felsőoktatás presztízsét és gyerekeink, unokáink jövőjét!
Pulai Miklós
A másik hír szintén bornírt, és csak a hozzá nem értés eredményeként fogható fel. A fiúk – nemzeti és nagyon magyar tudatuktól elvakítva – megvonták a nyugdíj kiegészítést (8-10 ezer forintot havonta) Pulai Miklóstól és Nyers Rezsőtől.
Az érintettek közül – a mindig is jó humorral rendelkező – Pulai Miklós nyílt levélben osztotta ki a bornírt intézkedésért felelős Navracsics Tibort.
Nyers Rezsőtől nem hallottam nyilvános reakciót, ámbár lehet, hogy úgy van vele: van egy szint, ami alá még akkor sem süllyed, ha annak anyagi kára van!
A nyílt levél megjelentetése óta eltelt egy hét, ám a nyílt válaszról eleddig nem hallottunk. Lehet, hogy a címzett miniszter lenne olyan „elfoglalt” (esetleg gyáva) ahhoz, hogy válaszoljon, vagy csak azt csinálja, mint eddig mindenkivel, akiket megsértettek: még csak nem is reagálnak!
Ceterum censeo OV esse delendum!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése