2014. január 23., csütörtök

VÉLEMÉNYFORMÁLÓ ÉRTELMISÉG HOL VAGY?

Az már szinte közhely számba megy, hogy a magyar politikai elit alól kifarolt az értelmiség. A véleményformáló gondolkodó emberek „lemerültek” – egzisztenciális vagy egyéb okokból –, és elfeledték, hogy felelősséggel tartoznak szűkebb-tágabb környezetükért. Már csak azért is, mert tekintéllyel rendelkeznek, hallgatnak rájuk, szavaik többet jelentenek, mint a kommunikációs eszközökből ránk ömlő ostoba szövegek.
A mai politikai elit – és ezt már végre ki kellene mondani –iszonyúan középszerű személyekből áll. gondolkodásuk, műveltségük, a legenyhébb fogalmazással is, kívánni valót hagy maga után. Egy ilyen politikai elit, nyilvánvalóan a hasonszőrűekből válogatja klientúráját, ami meg is jelenik a napi politikában. Lehetne sorolni a példákat a vak komondortól az ostobábbnál ostobább kezdeményezéseken (és törvényeken) át a mostani „Gábriel arkangyalig”.
Siralmas hallgatni nyilatkozatokat például azzal kapcsolatban, hogy miért is kell eltávolítani a Marx szobrot a Corvinus Egyetem aulájából vagy arról, hogy mi is a véleményünk Kamenyec-Podolszkról.
Mindez azt bizonyítja, hogy a médiumokban megszólalóknak halvány gőzük sincs arról, amiről beszélnek.
Így aztán, a született ötletek (például a Szabadság-téri szobor) jónak tűnnek, ám ha végig gondolnák azt, hogy mi is ez az agyrém, akkor talán elállnának tőle. Ám mivel nem tudják, úgy az ötlet, az elképzelés megvalósul, mindannyiunk szégyenére.
Hasonló a helyzet az állami élet más területein is. A Kornai János – az egyik legnagyobb élő magyar közgazdász – is némi kétkedését fejezte ki mindazokkal a gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban, amelyet ma a regnáló hatalom a siker zálogaként emleget. Így nem sok értelmét látja sem a rezsicsökkentésnek, sem más „unortodox” intézkedésnek.
Kedves gondolkodó emberek, akik magukat értelmiséginek tekintik, és itt-ott, széles e hazában élnek, tessenek magukat aktivizálni és elmagyarázni legközelebbi ismerőseiknek, hogy mitől velejéig hazug és ostoba mindez, ami az elmúlt években ebben az országban történt.
Ez az értelmiség felelőssége, és ezt senki sem veszi le a válláról!
Ceterum censeo OV esse delendum!

3 megjegyzés:

  1. Ezt teszem nap, mint nap egyre fogyó lelkesedéssel és egyre fokozódó elkeseredéssel.

    VálaszTörlés
  2. Nagyjából ugyanerről.
    http://zen-taxi.blog.hu/2014/01/15/hova_lett_a_civil_kurazsi

    VálaszTörlés
  3. Én is belefáradtam. Győztek az ostobák és az őket megvezető trollok. Ide vezetett a szabadság EGYENLŐSÉG testvériség.
    Minden ostoba véleménye egyenlő értékű a tanult zsenikével.

    VálaszTörlés