2021. május 10., hétfő

KIS HAZÁNK – ABSZURDISZTÁN A NEVED!

Jutott eszembe a minap, hogy sok évvel ezelőtt Kuncze Gábornak volt egy elmés kis sorozata, az akkor még a szabadon fogható frekvencián, a Klubrádióban, „Levelek Abszurdisztánból” címmel.
Akkoriban jókat kacagott az ember az ott elhangzottakon.
Ma már nem kacagunk, hiszen benne élünk.
A kormány a 2021. évi 1. törvény alapján bevezette a rendkívüli veszélyhelyzetet, amely a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti. Ez a határidő ugyan március végén lejárt volna, de a kormány nagyon „bölcsen” a ház kétharmados támogatásával újabb 90 napra azt meghosszabbította február 22-én. Azóta 11 hét telt el (77 nap) és a törvényhozásban nyoma sincs annak, hogy esetleg feloldanák a lassan teljesen feleslegessé váló korlátozó törvényt.
Persze nem is érdeke megszüntetni azt, hiszen ebben az esetben esetlegesen komolyabb tiltakozásokkal, tüntetésekkel számolhatna. Valószínűleg a hátsó gondolataik között szerepel az is, hogy a törvény újabb meghosszabbításával május végétől augusztus végéig akadályozhatják az előválasztások megtartását.
Előállt ugyanis az az abszurd helyzet, hogy a kormány – miközben a törvény felhatalmazása alapján rendeletekkel kormányos –intézkedése egymásnak enyhén ellentmondóak.
Csak néhány példa a való életből:
Védettségi igazolvány és az ahhoz kapcsolódó jogosultságok. Ezt a témát eléggé kivesézték már a médiumok, de csak emlékeztetőül:
Megkapták azok a személyek, akiket az első oltással elláttak (messze nem rendelkeztek védettséggel), továbbá azok a személyek, akik igazoltan átestek a betegségen. (Igazolást az a körzeti orvos adta ki, aki még csak nem is látta a beteget, az adott személyek pedig saját költségükön voltak elvégeztetni a PCR-teszteket, amelyek igazolták, hogy már nem fertőzők.)
Ennek az igazolványnak a tulajdonosai mindenféle közösségi helyiségbe beléphetnek, míg azok, akik ezzel nem rendelkeznek, kívül maradnak. Az már a magyarok „oldjuk meg okosba” hozzáállását mutatja, hogy ezen igazolványokat már hamisítják is.
Nyitnak az iskolák, de a gyerekek (16-18 éves korosztályok) oltását még csak most kezdik meg. Mi lesz a 6-16 évesekkel, akik egyébként ugyanúgy terjeszthetik a járványt, mint bárki más, és potenciális gócot hozhatnak létre a tanintézetekben?
A végiggondolatlan intézkedések körébe tartozhat a teraszok megnyitása, ám más „hasonló” rendezvények, pl.: esküvők és temetések létszámkorlátja. Ha százan ülhetünk egy teraszon, ha igazolvánnyal látogathatjuk az éttermek belső tereit, akkor miért is kell az előbbieket korlátozni?
Ha már annyira csökken az új fertőzöttek száma (2021. 05. 10-n 677 fő) – amit persze kellő fenntartással kell fogadni, mert az elvégzett tesztek száma mindössze 10552 volt., ami gyakorlatilag a fele az egy nappal korábbinak, akkor pedig mi indokolja a korlátozások szigorú fenntartását.
A fenti kérdésben benne van a válasz is. A járvánnyal kapcsolatos adatokat mindenki jó, ha erős fenntartással kezeli. A legfinomabb meghatározás rájuk, hogy manipulatívak. Talán az egyetlen adatsor, amely némi bizakodásra adhat okot a kórházban kezeltek és a lélegezető gépen levők számának csökkenése.
További abszurd intézkedések sorozatát mutatta be a kormány az elmúlt negyedévben. Mind gazdasági, mind egészségügyi összefüggésben a legnagyobb káoszról tettek tanúbizonyságot.
A EMMI főnöke egyszer kijelenti, hogy a régóta ütemezett beavatkozásra váróknak saját magunknak kell negatív PCR-tesztről gondoskodni, ha nincs védettségi igazolványuk. Ezt egy nap múlva a saját államtitkára cáfolja. Felvetődik a kérdés: ezek nem beszélnek egymással, vagy lusták egyik emeletről a másikra menni megbeszélni valamit? (Ha már a telefon felvételére is lusta?)
Lehetne ezt a kis felsorolást még folytatni e kormány ámokfutásával is, amit legutóbb Portóban megengedett magának, de ez már egy következő bejegyzés témája lehet!
Ceterum censeo OV esse delendam!

1 megjegyzés:

  1. Bet on 1xbet Korean Football with 1xbet - LegalBet
    1xbet was 바카라 사이트 founded 1xbet in 1999 by Mark Pong, who is currently CEO 메리트 카지노 and founder of 1xbet.

    VálaszTörlés