2021. május 11., kedd

HA VALAMIT NEM TUDSZ FIAM, KÉRDEZZ!

Forrás: Internet, Hír24
„Mi keresztények a gendert ideológiailag motivált kifejezésnek tekintjük, amelynek jelentése egyáltalán nem tisztázott, néha jelent valamit a férfiak és nők között, nem szeretnénk azt az ideológiai vitát összekeverni a férfiak és nők közötti egyenlőség iránti határozott elkötelezettségünkkel.”
Azt nem tudom, hogy az állam és kormányfők mit reagáltak erre Portóban, de szerettem volna egy kis légy lenni a teremben, hogy lássam, mint fojtják vissza röhögésüket vagy elképedésüket, mert végül is, egy komoly tárgyaláson komolynak kell maradni, függetlenül attól, hogy elhangzik-e ott valami nevetséges vagy nem.
Az, hogy a megszólaló nem tudja mit jelent a „gender”, az egy dolog. Nincs olyan ember a Földön, aki minden tudna. Erre mondták azt a tanáraim, hogy ha nem tudsz valamit fiam, akkor kérdezz!
Ez a bejegyzés terjedelménél fogva sem alkalmas arra, hogy a társadalomtudományi fogalmat teljes egészében kibontsuk, de azért egyet feltétlen jegyezzünk meg minden ismertetés előtt: nem ideológiai fogalom!
Forrás: Internet
A tudomány fejlődése során igen sok fogalmat (meghatározást, szót stb.) alkotott, hogy új eredményeit leírja, beillessze gondolkodásunkba. Newton előtt például igen kevesen tudták mi az a gravitáció, de ezért senki sem gondolta, hogy a fizika az valamiféle „ideológiai” tudomány lenne. A társadalomtudományok is számos ilyen fogalmat szültek: pl: csoport, identitás, stb.
Egy ilyen fogalom a gender is, amely a modern társadalmakban az ember szerepeit vizsgálja. A szociológia egyik területéről beszélünk. Ez a tudományterület nem is olyan új, 1949-ben Simone de Beauvoir fektette le az alapokat, amihez 1968-ban Robert Stoller munkássága is köthető.
Természetesen nem várható el az átlagembertől, hogy a szociológia ezen ágában elmélyedjen, de jó, ha tud arról, hogy van egy olyan tudományos kutatás, amely azzal foglalkozik, hogy a nemekhez milyen kulturális, szereprepertoár kapcsolódik a modern társadalmakban. Ezek nem feltétlenül kötődnek a természetese nemekhez, ezért is nevezik ezt gendernek, azaz társadalmi nemnek.
Aki ezek után érdeklődne a téma iránt, az interneten a gender szó beírásával 976 millió találatot láthat 0,54 másodperc alatt. Lehet szabadon böngészni. Az egyik összegzés talán itt található, ez egyszerre elegendően tudományos, ám közérthető. Aki kicsit többet is szeretne tudni, annak ezt ajánlom.
Az előbbiekből látszik – feltéve, ha elolvassák –, hogy miniszterelnökünknek lett volna lehetősége ismereteket szerezni a gender studies-ról. Ám az a látszat a megszólalás kapcsán, hogy mindezt elmulasztotta vagy – és ez az igazán valószínű – szándékosan negligálta azokat. A probléma azonban nem az, hogy ezzel nagy nyilvánosság előtt beszélt ostobaságokat, hanem az, hogy mindezt politikai köntösbe öltöztette. Így nem ért célt, sőt, mi több, saját magát tette nevetségessé.
Én ugyan nem nagyon kedvelem a miniszterelnököt, de azt azért kikérem magamnak, hogy egy, Európa jövőjét meghatározó, tanácskozáson így lejárassa magát és ezzel az országot!
És még egy gondolat: a legszomorúbb ebben az, hogy a miniszterelnök közvetlen környezetében nincs egy olyan személy, aki felhívná a figyelmet az ilyen, teljesen nyilvánvaló ostobaságra. Két eset lehetséges: az első, hogy a miniszterelnököt gyáva szolgák veszik körül, akik semmilyen véleményt nem mernek nyilvánítani, a második az, hogy olyan emberek veszik körül, akik pontosan ugyanolyan műveletlenek és ostobák, mint maga!
Ceterum censeo OV esse delendam! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése