2020. november 4., szerda

NOVEMBER 4-e HATVANNÉGY ÉVE

 

Az 1956-os  népfelkelést ezen a napon fojtotta el a hazánkban állomásozó, és némi kiegészítést kapó szovjet Különleges Hadtest a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának határozata alapján.  Erről, és ennek előzményeiről nem sok szó esett manapság, de az elmúlt három évtizedben sem.

Néhány éves kutatás alapján könyvvé érett a téma feldolgozása, amely azóta is kiadót keres magának, ám a mai politikai helyzet nem igen kedvez olyan összefoglalóknak, amelyek a tényekre és nem a legendákra támaszkodnak.

Álljon itt ma egy idézet a MALOMKÖVEK KÖZÖTT — Kádár hadserege műből:

„ November 4-én hajnalban szétbontakozó szovjet csapatok blokkolták, körülzárták a magyar laktanyákat, repülőtereket és lefegyverezték a magyar haderőt.

Zsukov 1956. november 4-én tájékoztatja az SzKP KB-t a „Forgószél” hadművelet állásáról, a magyarországi helyzetről: 1956. november 4. 21 óra (magyar idő szerint 19 óra)„November 4-én, a nap folyamán a szovjet csapatok… folytatták a települések megtisztítását a lázadók itt-ott még ellenállást tanúsító elszigetelt csoportjaitól.

Budapesten csapataink teljes egészében elfoglalták a legfontosabb kormányépületeket, és a lázadók ellenállását lényegében megtörték. …A csapataink által elfoglalt összes helységben katonai közigazgatást vezettünk be.”[1] A katonai közigazgatás elrendelése szintén Zsukov jelentésében újra megerősítésre kerül november 8-án.[2]

A magyar haderőt érintő cselekményekkel kapcsolatban érdekes ellentét fedezhető fel két forrás között. Míg a Jelcin dosszié dokumentumai szinte szárazak, rövidek, addig a Szereda–Sztikalin válogatásban idézett dokumentumok (ugyanarról az időről, ugyanattól a forrástól) jóval bővebbek. Így például Zsukov nem csak a 21 órai helyzetet jelentette, hanem a 12 órai állapotot is, ami magyar idő szerint délelőtt 10 óra. Itt megemlíti azt is, hogy a magyar kormány eltűnt, felkutatásukra intézkedtek. A magyar néphadsereggel kapcsolatban pedig azt jelenti, hogy körülzárták a magyar csapatok fontosabb helyőrségeit. A 21 órás jelentésében pedig azt írja, hogy „Folyik a lefegyverzett felkelők és a magyar csapatok személyi állományának, valamint a lefoglalt fegyverek és lőszer számbavétele.”[3]

Amiről a Jelcin-dosszié nem ír, hogy egy nappal később Zsukov jelenti (1956. november 5. 09.00. órai állapot) „November 5-re virradó éjjel …a szovjet csapatok folytatták …a magyar csapatok és a felkelők lefegyverzését. November 5-e reggelére lefegyverezték két lövészhadtest irányítását és hadtestközvetlen egységeit, öt lövészhadosztályt, két gépesített hadosztályt, öt légvédelmi tüzérhadosztályt, valamint két önálló harckocsiezredet, három önálló páncéltörő ezred egységeit és a katonai oktatási intézményeket. A fegyverzetet őrzés alá helyeztük, számbavételük folyamatban van. Csapataink ellenőrzésük alatt tartják a teljes magyar légierőt.”[4]

November 5-én hajnalban tehát az önálló magyar haderő megszűnt létezni. Ez még akkor is igaz, ha különböző katonai egységeknél, szervezeteknél ott voltak a hivatásos katonák és a sorállomány. Azonban minden lehetőségüktől megfosztották őket, tétlenségre voltak kárhoztatva. A honvédelmi minisztériumban is csak a legelszántabb tisztek jelentek meg, többségük még a forradalom alatt lakására távozott (mint elöljáróik), és nem jelentek meg szolgálati helyükön.

A Magyar Néphadsereget – ebben az időben a Varsói Szerződés hadereje – bármily furcsa is, a szovjet haderő „ellenségként” kezeli. Kiderül ez Zsukov 1957. március 15-én elmondott beszédéből, amelyet megismerhettünk a „Magyar Forradalom Eszméi” című (Atlanti Kutató és Kiadó Társulat-Alapítvány – Budapest, 2001) című kötetből, Dr. Horváth Miklós tollából, aki Alekszandr Kirov: Szovjet katonai beavatkozás Magyarországon 1956. művéből (183-184. oldal) idézett:

„Kezdetben Magyarországon két hadosztályunk állomásozott. Az egyik az osztrák határt fedezte, a másik bevonult Budapestre és ott ’felszívódott’. A magyar hadsereg egységei kezdtek átállni az ellenforradalom oldalára. Szükségessé vált, hogy a hadosztály alakulatait kivonjuk Budapestről. Mi kivontuk ezt a hadosztályt. Ezt követően titokban Magyarországra rendeltünk még 12 hadosztályt, amelyek közül néhány a Kárpátokból, Romániából és az Ogyesszai Katonai Körzetből indulva egy nap alatt kb. 400 kilométert tett meg.

November 4-re virradó éjszaka a harckocsi századainkat a repülőterekre rendeltük. Harckocsijaink elfoglalták a le- és felszálló pályákat, ágyúcsöveikkel a repülőgépeket célozták, és tüzet nyitottak azokra, amelyek megpróbáltak felszállni.

Megszálltunk minden rádióállomást és hírközpontot, minden állami és nemzetközi hírközlő eszközt birtokba vettünk. A tábornokok lakásait is, minden katonai törzset bekerítettünk, a Honvédelmi Minisztérium ’fejeit’ jó előre, már éjfélkor foglyul ejtettük, hogy ne adjunk nekik lehetőséget az ellenállás megszervezésére.

A magyar csapatokat, a légvédelmi tüzérséget, a harckocsikat és másokat csapataink minden oldalról bekerítették, és a kormányintézményekkel együtt blokád alá vették.

A magyar hadsereg erős volt, állományába 120 ezer ember, kb. 700 harckocsi, 5 ezer ágyú, néhány repülőhadosztály és -ezred tartozott. A magyarok nem rossz harcosok, ezt mi tudtuk az I. és II. világháború tapasztalataiból. Ez a hadsereg pontosan 5 perc alatt megszűnt létezni.” (Kiemelés tőlem – a szerz.)

Ezek a tények. A többi bizonyos mértékig történelemhamisítás.


[1] Jelcin Dosszié 96. oldal

[2] lásd: uo. 101. oldal.

[3] Vjacseszlav Szereda–Alekszandr Sztikalin: Hiányzó lapok 1956 történetéből (Móra Ferenc Könyvkiadó 1993. Budapest) 135–136.old.

[4] Lásd: u.o: 137. oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése