2019. szeptember 5., csütörtök

AZ ABSZURD VILÁG – ABSZURD VEZETŐK

Lassan egy hónapja, hogy halogatom az írást, töröm a fejem (azaz folyamatosan gondolkodom), hogy miről érdemes írni abban az abszurditásokkal teli valóságban, ami körülvesz bennünket. A szorgos kollégák a neten innen és túl azonban lerágtak szinte minden csontot, amit a nyár vége kínált az augusztus 20-i népünnepélyektől, kormányzati „fesztiváloktól” az önkormányzati választások előkészületeiig és a kampány kezdetének eseményeiig.
Mindezek pozitív és visszás megfogalmazásain már túl vagyunk, és ma már csak az izgathat bennünket, hogy az előttünk álló kampány „piszkosságában” és személyeskedéseiben, karaktergyilkosságaiban mennyire fogja felülmúlni a korábbiakat. Nem lehet kétségünk: sokban. Abban bizton nem bízhatunk, hogy a hangnem esetlegesen kiegyensúlyozott és tárgyszerű lesz.
Forrás: Internet -- Blikk.hu
Ma azonban valami – ami talán nem sokakat érintett meg – mégis csak sikerült a közéletben, a miniszterelnök nagyot dobott. Egy félórás beszédben ennyi hamis, de jól hangzó magyarázatot összehozni – mit ne mondjak – már-már művészi értékkel bír.
Arról van szó, hogy a Várbazár helyet adott az immár harmadik alkalommal megtartott Demográfiai Csúcsnak, ahol megjelentek jeles nemzetközi notabilitások: a szerb, a cseh kormányfő a volt ausztrál miniszterelnök, és ahogy mondani szokták: még sokan mások.
Az, hogy az élet lényegéről és mibenlétéről a miniszterelnök hogyan gondolkodik, az szerintem magánügy, neki, mint egy ország egyik közjogi méltóságának, nem illik vallásfilozófiai módon megnyilatkoznia. Mert ugyan kis hazánk ma már bevallottan illiberális demokrácia, de azért az állam még mindig szekuláris.
A lényegről pedig annyit, hogy a népességfogyásról kialakított nézete egész egyszerűen ostoba, téves, és a valóságot semmibe vevő.
De maradjunk a tényeknél. Szerinte a népességfogyás, az európai jelenség és az előző két világháború – Orbán Viktor fogalmazásában – polgárháború eredménye. Az akkori 50 milliós veszteséget nem hevertük ki.
Szóval ekkora marhaságot már régen nem hallottam, de vegyük egyenként sorra a kijelentést. Az, hogy Európában két világháború volt, az történelmi tény, bár vannak ma már olyan történész műhelyek, amelyek a két háborút tulajdonképpen egynek tekintik, a két harcokkal teli fél évtized között, egy hosszabb fegyvermentes időszakkal. (Ennek kifejtésére itt és most nincs lehetőségünk.)
Ám a két háborút polgárháborúnak feltüntetni mégis csak nagy ostobaság, mutatja, hogy beszélőnek fogalma sincs a két fogalom tartalmáról.
Ráadásul magyarázatként hozzátette, hogy mivel a két polgárháborút a politika „hozta létre”, így az ebből keletkező emberveszteséget is, akkor a ma államának és politikájának kell azt „rendbehoznia”.
A csökkenő lakosságszám pótlására a migrációt, a bevándorlást teljes egészében elvetette, mondván, hogy az lakosságcserével és a kereszténység eltűnésével járna.
A népességfogyás – és a népességcsökkentés – úgymond „zöld” érvrendszerét eleve ostobaságnak nyilvánította, mert – idézem – „Esztelenség, hogy a Föld akkor járna jobban, ha kevesebb gyerek születne. Lehetne ellene érvelni, de egyszerűen csak utasítsuk el. A teremtés rendje szerint az ökoszisztémának az ember is része, nem ellenfele. Nem szembe kell fordítani egymással, hanem értelmesen kell kijelölni a növekvő számú emberek helyét.”
Na ez volt az, ami kicsapta a biztosítékot!
Nem hiszem el, hogy a miniszterelnök beszédírója – ad absurdum, maga Orbán Viktor – nem hallott a túlnépesedés problémájáról, amelyet már a Római Klub első jelentésében is tárgyalt 1978-ban, és aminek következményeire azóta is folyamatosan figyelmeztetnek a tudósok. Csak egy adat: az idei évben augusztus 8-án használta el az emberiség az ez évre jutó megújuló forrásait.
Forrás: Internet
Nem hiszem el, hogy a beszélő nem tud arról, hogy az emberiség (közte Európa) népességnövekedése hogyan alakult az elmúlt másfél évszázad alatt. Kis hazánkban 1870-ben 5 011 310 fő élt (Nagy Magyarország). 1949-ben – a háború után – 9 204 528 fő volt a lakosság, a csúcsot 1983-ban értük el, amikor az itt élők száma 10 700 155 fő volt. Azóta csökkent az ország lakossága: 1990-ben 10 374 823, 2000-ben 10 043 224, 2010-ben 10 014 324, 2019-ben 9 772 756 fő. A statisztikai előrejelzések szerint 2060-ra a lakosság létszáma 7 902 861 főre csökkenhet.
Ez utóbbi szám még mindig 2 millió fővel több, mint az 1870-es adat. tehát arról vizionálni, hogy eltűnik a magyar nemzet, nem egyéb légből kapott ostobaságnál.
Továbbá azt sem vette figyelembe a miniszterelnök, hogy a világ lakossága csak a fejletlenebb régiókban növekszik: Közép-Ázsiában, a Távol-Kelet és Afrika egyes országaiban.
A népességi és gazdasági adatok összefüggéseiből világosan látszik, hogy minél fejlettebb egy társadalom, a népességnövekedés annál alacsonyabb. Az USA-ban például 14 születés/1000 lakos évente, azaz 0,9 százalék. (lásd.: Wikipédia) .
Kína komoly intézkedéseket tett a népesség növekedésének megállítása érdekében – itt és most ne tárgyaljuk, hogy ezt milyen módszerekkel érte el –, és a statisztikai előrejelzések szerint a 2015-ös 1 369 743 millióról az évszázad végére 941 042 millióra kívánja csökkenteni a lakosság létszámát.
A lényeg: minél fejlettebb gazdaságilag egy társadalom, annál kisebb az adott társadalom népességének növekedése, mert a fejlődő gazdasági rendszerek egyre kevesebb munkaerőt igényelnek azonos vagy magasabb termelési eredmény mellett.
A népesség növekedése tehát – ahogy egyébként Orbán Viktor elképzeli, miszerint „ha valaki gyermeket vállal éljen jobban, mint aki nem vállal utódot – a gazdaság növekedésével,sem pedig „politikai” eszközökkel nem bővíthető. De nem is szükséges, mert a korlátozott természetes források nem teszik lehetővé a népesség korlátlan növekedését.
A demográfiai konferencián elhangzott beszéd tehát két dolgot mutat meg nekünk: van egy olyan miniszterelnökünk, aki vagy nem érti a világban lezajló folyamatokat, akkor ezért alkalmatlan a posztjára, vagy nagyon is érti és ennek ellenére olyan elképzeléseket igyekszik megvalósítani, ami káros, hosszú távon nem tartható, akkor pedig egyszerűen gazember!
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése