2019. szeptember 19., csütörtök

KLÍMA ÉS KAMPÁNY

Megy az adok-kapok a kampányban. Kétségtelen, hogy fontos az önkormányzati választás, hiszen ilyenkor dől el, hogy az adott településen (feltételezzük, hogy közösségben) ki, milyen módon fogja intézni a falu, város, kerület ügyeit.
Forrás internet -- Euronews.hu
A hatalom számára ez fontos, hiszen arra törekszik, hogy az ország minden szegletében érvényesíteni tudja politikáját, függetlenül attól, hogy az helyben jó, nem jó vagy esetleg teljesen közömbös.
Lehet, hogy ez a mondat magyarázatra szorul, csak egy példa: az ország északnyugati csücskében a migránsozás sokkal kevéssé érdekli az embereket, mint az, hogy az adott településen élőket ki képviselje, ki legyen az önkormányzat vezetője, aki a rendesen megkurtított kompetenciák között is képes elvezetni a települést.
A nagy küzdelem közepette persze működnie kellene a politika más részeinek, a törvényhozásnak és az országos ügyek intézésének.
Szeptember 23-án az ENSZ rendkívüli Klímacsúcsot hívott össze, amelyen hazánkat a köztársasági elnök képviseli. A felelős gondolkodású országgyűlési képviselők joggal voltak kíváncsiak arra, hogy a kormány, és a hatalmon levő politikai erő milyen szakmai javaslatokkal, politikai állásfoglalásokkal készül a nemzetközi tanácskozásra.
Ennek érdekében hívták össze a magyar országgyűlés rendkívüli ülését.
Eddig a dolog rendben is lenne. A skandalum viszont ezzel vette kezdetét.
A FIDESZ-KDNP képviselői nemes egyszerűséggel nem jelentek meg az ülésen. E tény az én olvasatomban és erkölcsi értékrendem szerint megbocsáthatatlan.
Először is: a parlamenti képviselők munkahelye a parlament. Ők ott nem csak azokat képviselik, akik megválasztották őket, hanem azok munkavállalói is. Tehát kutya kötelességük megjelenni a parlamentben és elvégezni a dolgukat.
Másodszor: A Föld felmelegedése, a fenyegető klímakatasztrófa az nem magyar politikai probléma (persze egy kicsit az), hanem globális gond. Igen lényeges, hogy e témában mit képvisel kis hazánk az államok közösségében. Ezt joga van tudni minden képviselőnek és ad absurdum a magyar polgároknak, mert a jövőnk múlik rajta.
Éppen ezért számomra teljesen érthetetlen, hogy a hatalom képviselői: a kormány és a többségi politikai erő bojkottálta ezt az ülést.
Innentől kezdve tulajdonképpen semmit sem tudunk arról, hogy a kormánynak mi a kialakított állásfoglalása (egyáltalán: van-e állásfoglalása), és azt milyen módon kívánja képviselni nemzetközi szinten.
Forrás: Internet
Az, hogy a kisszámú ellenzéki képviselők elmondták a magukét, az nem más, mint pusztába kiáltott szó, hiszen a házelnök igazából csak azt állapította meg, hogy az ülés határozatképtelen (mert olyan kevesen jelentek meg). Így, gyakorlatilag, ami ott elhangzott, olyan, mint ha meg sem történt volna.
Ez pedig a magyar polgári demokrácia botránya.
Persze tudom azt, hogy ez a demokrácia már régen „illiberális”, azaz hajaz a diktatúrákra, de pont most, amikor folyik kis hazánk ellen a 7. cikkely szerinti eljárás, amely az unió alapelveinek megsértéséről szól, nem jó üzenet az Európai Uniónak.
A hatalom tehát meglehetősen ostoba. Saját presztízsét rombolja, miközben nagy hangon bizonygatja, hogy itt bizony minden erkölcsi és jogi szabálynak megfelel. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz!
És ami a klímaváltozást illeti, az sincs tekintettel arra, hogy a magyar kormány mennyiben tagadja meglétét. A klímaváltozás itt van, befolyásolja közeli és távolabbi jövőnket: mezőgazdaságunkat, vízgazdálkodásunkat, mindennapi életünket. Nem tehetünk úgy, mint a strucc, nem dughatjuk fejünket a homokba!
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése