2019. június 20., csütörtök

LOPJÁK AZ ÉVEIM!

Forrás: Internet -- Marabu karikatúra
Nagyon úgy néz ki, hogy a NER rendszerét nagyon nehéz leváltani. Még akkor is, ha előfordulna az a szinte csodaszámba menő esemény, amely az őszi választásokon a nagyvárosokban megdöntené a FIDESZ egyeduralmát.
A két év múlva esedékes parlamenti választásokra ezekből az eredményekből szinte semmire sem lehet következtetni. Egyrészt mert az majd sokára lesz, másrészt pedig egészen más törvényi és kommunikációs feltételek között zajlik majd.
Játszunk el a gondolattal – talán egyszer majd valóra is válik –, hogy az ország leváltja a NER-t, elzavarja a regnáló kormányzatot. A hatalomra kerülő ellenzék milyen állapotokkal és feladatokkal találja magát szembe, és ezeknek mik lesznek a következményei.
Forrás: Internet --Kecsup
Normális ember azt gondolhatja, hogy a fő feladat a jogállamiság intézményrendszereinek visszaállítása, a fékek és ellensúlyok megteremtésének folyamata. Azaz: új alkotmányra lesz szükség, az Alkotmánybírság tekintélyének és feladatainak reaktiválása. Továbbá egy működő államigazgatási rendszer kialakítása, a minisztériumi struktúra újrateremtése.
Ezek a feladatok éppen hogy csak végrehajthatók egy parlamenti ciklus alatt, és legfőbb feltétele, hogy az ellenzéki erőknek kétharmados parlamenti többsége legyen.
Ezt követheti majd a törvénykezés, amely magában foglalja a választási törvények módosítását; a házszabályzat átírását; a sarkalatos törvények alkotásának korlátozását (csak 4/5-ös többséggel lehessen meghozni a döntéseket).
Ezek az intézkedések, jogi procedúrák azonban alig, vagy egyáltalán nem érintik majd a szavazók, a lakosság mindennapjait. Semennyivel nem lesz könnyebb a mindennapi életük. Így a váltópártok politikai cselekvéseit és törvénykezési munkáját nem, vagy alig-alig fogják tömegesen elismerni.
Hasonló a helyzet a minisztériumi struktúrák átalakításával. Nonszensz napjainkban, hogy nincs környezetvédelmi minisztérium, nincs tárcája az oktatásnak, nem kap önálló államigazgatási irányítást az egészségügy és a kultúra.
Az átlagember talán azt gondolja, hogy mindezeket a változtatásokat egymással párhuzamosan is meg lehet tenni, de ez sajnos nincs így!
Az államigazgatás átalakításához a parlamentben meg kell teremteni a jogi környezetet, azaz meghozni a megfelelő törvényeket. Míg ezeknek az alapja az Alkotmány és a sarkalatos törvények. Amíg ezek nem születnek meg, addig az előbbieket sem lehet meghozni és végrehajtani.
És akkor még nem beszéltünk azokról az „apróságokról”, amelyek áldozatul estek az elmúlt NER ciklusok rombolásának: az alaptantervtől a különböző, lakosságot érintő törvényekig.
A gazdasági rendcsinálás már egy külön fejezetet igényel majd, hiszen az állami beruházási politika újragondolása és módosítása is hatalmas feladatnak látszik.
Megkerülhetetlennek látszik az adó- és jövedéki törvények felülvizsgálata, változtatása. Ezek már közvetlenül érintik majd a lakosságot, hiszen befolyásolják mennyi elkölthető jövedelmet visznek haza.
Forrás: Internet
Meg kell oldania majd a váltó kormányzatnak a kommunikáció problémáját is, az állami tartalomszolgáltatókat (MTVA) is át kell állítani a valódi közszolgálati követelmények betartására.
 Mint ebből a hevenyészett gondolatkísérletből is látszik, az ellenzéknek igen komoly problémákkal kell szembenéznie (12 év dúlásának romjait kell felszámolnia) anélkül, hogy komolyabb mértékben lenne képes az átlagpolgárok életkörülményeit javítani. Ennek ellenére ezeket a lépéseket feltétlen meg kell tenniük a jövő érdekében.
Nem lehetnek meg a választópolgárok támogatása nélkül, hogy céljaikat elérjék. Mert azzal a továbbiakban is számolni kell, hogy az esetlegesen vesztes pozícióba kerülő mai kormánypárt mindent el fog követni, hogy ellehetetlenítse a hatalomra kerülő ellenzéket.
Ezt pedig csak úgy tudják ellensúlyozni, ha a NER leváltását szorgalmazó polgárok kitartanak a célok megvalósítása érdekében az új kormány mellett, még akkor is, ha a változások nem egyik napról a másikra történnek.
Remélem, nem kell majd újabb tíz évet áldozni arra, hogy helyreálljon a demokrácia kis hazámban!
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése