2019. június 19., szerda

HARMINC ÉVEM ELSZELELT

Bocsánat József Attilától, a parafrázisért.  De azért van benne valami. A magam korosztálya – amely teljes lelkesedéssel vetette bele magát a ’80-as évek végének, a kilencvenes évek elejének demokratikus átalakításába, építgette a maga módján tovább az országot és saját egzisztenciáját – ma joggal érezheti úgy, hogy szinte semmit sem ért el. Nagyon sokunknak deja vu érzése van. Lassan ugyanott tartunk, mint ’88-ban. Dumálni már lehet, de azért a hatalom még regnál, és minden ereje meg van ahhoz, hogy komoly kellemetlenségeket okozzon.
Valami hasonlót lehet tapasztalni ma is. Van valami látható, de elég gyengécskének kinéző ellenzék, amely csinálhat bármit, a hatalom erről egész egyszerűen nem vesz tudomást.
A hatalmi gőg és a pökhendiség megnyilatkozásait adta elő a miniszterelnök a parlamentben. Micsoda dolog az, hogy egyes képviselők tiltakoznak a valóság és a történelmi tények meghamisítása ellen, és az egyik történész kutatóműhely beszántása ellen, amire a miniszterelnök csak annyit reagál, hogy „Az ’56-os intézet a Veritasnál jó helyen lesz.”
Ez mutatja, hogy a hatalomnak már nincsenek fékjei és ellensúlyai. Mi több: a rendelkezésére álló propaganda úthengerrel még azt is elhiteti a választóival, hogy bizony neki különleges felhatalmazása van a „néptől”, amit a legutóbbi uniós választás is megerősített.
De azért a valóság kicsit másként van. Először is a FIDESZ választói bázisa nem nőtt, sőt valamelyest csökkent is az elmúlt időben. A Medián szerint a teljes népesség körében 39 százalék támogatja a kormánypártot. Ez kb. 3 millió kétszázezer ember jelent. Azaz semmiképpen sem a választás után oly szívesen hangoztatott 52,56 százalék (ami egyébként nominálisan 1.824 220 szavazatot jelentett).
Ez persze országos szinten nem nagyon vigasztalhatja az ellenzék pártjait, hiszen azokra együttesen több, mint félmillióval kevesebben szavaztak, mint a FIDESZ-re. Egy kicsit más a kép, ha a városokat nézzük. Budapesten az ellenzékre (Jobbik, a Mi Hazánk, az MKKP, a Munkáspárt nélkül) leadott összes szavazatok száma: 337401, míg a FIDESZ-KDNP 282583 voksot szerzett.
A vidéki kistelepüléseken viszont érvényesült a lassan tíz éve kialakított gyakorlat: a helyi vezetők nyomást gyakorolnak a lakosságra, hogy különböző kedvezmények ellenében a kormánypártra szavazzanak. Így a FIDESZ bázisa főleg az alulinformált és kiszolgáltatott vidéki lakosság.
A nagy kérdés persze az, hogy miért nem nő az ellenzék bázisa, és miért magas a választásoktól távolmaradók aránya?
Egyszerű lenne csak arra hivatkozni, hogy a különböző ellenzéki pártok „széthúzása” és „belső vitái” eredményezik ezt. A probléma azonban mélyebb és összetettebb. Az ellenzéki pártok nehezen találják meg azt a programot, hangot és módszert, amellyel növelhetnék támogatottságukat. A hangzatos ígérgetések és napi politikai nyilatkozatok (amik főleg a kománypárt propagandájára adott „válaszok”) nem helyettesíthetik az átgondolt, hosszú távra érvényes stratégiát. Talán az egyetlen DK az, ahol ezt fel lehet fedezni megalakulásuk óta.
Ugyanakkor az ellenzék elvesztette vidéki bázisainak javarészét. Ennek persze lehetnek anyagi és személyi okai, de ezt az adott pártoknak kell elemezni, és megtalálni a megoldásokat. Miként lehet az új generációt maguk mellé állítani, új szervezeteket létrehozni az erős FIDESZ-es ellenszélben is.
Van tehát teendő!
De, mint ahogy harminc évvel ezelőtt is meg lehetett teremteni egy olyan tömegtámogatást, ami a rendszerváltáshoz vezetett, úgy bízom abban is, hogy a NER-t is  le lehet váltani, mint anno a Kádár-rendszert. Így az generációm megszabadulhat deja vu érzésétől és nem tekintheti az elmúlt három évtizedét eltékozoltnak.
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése