2019. május 27., hétfő

AZ UNIÓS VÁLASZTÁSRÓL PROPAGANDA NÉLKÜL

Forrás: Infostart
A kampány elült, a választás megvolt. Eddig soha nem tapasztalt részvétel mellett a választók 43,37 százaléka járult az urnákhoz (ahogy mondani szokás).
A tegnap esti kampányzárókon a különböző pártok vérmérsékletüknek – és eredményeiknek – megfelelően kommentálták az eredményeket.
A miniszterelnök a Bálnánál, a mandátumhoz jutott pártok a saját kampányzáró rendezvényeiken ünnepeltek vagy búslakodtak.
Próbáljuk meg a választás számait értékelni – elfogultságok nélkül –, és ebből levonni valamiféle tanulságot a szokásos propaganda lózungok nélkül.
Ma kis hazánkban 7 988 062 fő jogosult szavazásra, a felnőtt, 18. életévét betöltött lakosság. Bátran tekinthetjük őket Magyarország összességének.
E majdnem nyolcmillió fő csak 43,37 százaléka látogatta meg a szavazóköröket: 3 430 163 fő.
Az általuk leadott szavazatok szerint a kormánypárt 1 803 282 szavazatot kapott, ami 52,44%-os eredményt jelent. A második helyen végzett DK 555 286 szavazatot kapott, ami 16,15%-ot ér. Harmadiknak a Momentum futott be a maga 339 249 szavazatával, így az eredménye 9,87%-os eredményt ért el. Negyedik az MSZP-PB lett, amelyre 228 350 voksot adtak, ami 6,64%-ot ért.
Ötödik a Jobbik lett, rájuk 219731-en szavaztak, százalékosban kifejezve 6,39%-ot kaptak.
A többi induló párt – a Mi Hazánk 113 704, 3,31%; MKKP 89 900, 2,61%; LMP 74 729, 2,17%; Munkáspárt 14 415, 0,42% – nem ért el olyan eredményt, amely mandátumot eredményezett volna.
Ezek a puszta számok és a tények.
De mi következik ebből?
Forrás: Infostart
Nyilvánvalóan nem az, amit a miniszterelnök nyilatkozott az eredményvárón, miszerint ez a választási eredmény felhatalmazza arra, hogy a magyarok nevében politizáljon az Unióban.
Ez a felhatalmazás ugyanis nem a magyaroktól, hanem azoknak csak egy kisebbségétől, a FIDESZ rajongóitól és kiszolgáltatottjaitól érkezett. A kormánypártra leadott szavazatok a teljes lakosság mindössze 22,47 százalékát képviselik. Tehát Orbán Viktornak ismét nincs többségi támogatottsága, azt csak a matematikának köszönheti. A szavazáson részt nem vevő lakosságot nem lehet automatikusan kormánypártinak számítani, de nem lehet besorolni az ellenzék soraiba sem.
Az ellenzék se lehet nagyon büszke az eredményeire.
A teljes demokratikus ellenzék támogatottsága mindössze 14, 97 század százalékos, és még ha a Jobbikot is ide számoljuk, akkor is csak 17, 72 százalékot mondhatnak magukénak, ami mindössze 1 415 484 főt jelent országosan. Ez pedig siralmas.
A lényeg.
Az ellenzéki pártoknak gyökeresen új programmal és munkával kell előállniuk, hogy a belátható időn belül képesek legyenek leváltani a NER-t. Ehhez nem elég, hogy a parlamenti eszközöket és lehetőségeiket használják. Meg kell újítaniuk nem csak a politikájukat, de a kapcsolatrendszereiket is. Új kapcsolatokat kell kiépíteniük azokon a településeken is, amelyeket ma a FIDESZ korlátlan propagandája ural, és ahol a helyi kiskirályok hűen szolgálják a fennálló hatalmat. Ezt az aprómunkát nem lehet elhagyni. A mostani választási eredmények is azt mutatják, hogy minél kisebb a település, minél szegényebb és elhagyatottabb térségben van, annál nagyobb a kormánypropaganda befolyása.
Ezt pedig csak úgy lehet megtörni, ha helyi szervezeteket hoznak létre, ellensúlyozva a fenti befolyást.
Az uniós választás megmutatott egy képet, mint egy röntgen-vizsgálat. A beteg politraumás, gyógyítani kell, de ez hatékony beavatkozás nélkül még nagyobb gondot okozhat!
Ceterum censeo OV esse delendam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése