2018. november 19., hétfő

A NEMZETI ERKÖLCS NEVÉBEN — ENNÉL NINCS LEJJEBB

A magyar miniszterelnök felvázolta az országra vonatkozó elképzeléseit egészen az 2030-as évekig. E nagyléptékű elgondolások szerint kis hazánk lakóinak – és a Kárpát-medencében élő magyar nemzetiségű polgárainak – egyként kell munkálkodniuk egy egységes nemzet érdekében.
Nem célom e beszéd ízekre szedése, a fenti linken mindenki elolvashatja kedvére.
Visszautalok előző bejegyzésemre, amelyben a glóbusz jelen helyzetéről írtam, és ijesztő párhuzamot véltem felfedezni a jelenlegi hatalom gondolkodása és a romláshoz vezető világméretű tendenciákat illetően.
Bebizonyosodott, hogy a mai kormány, amely fennen hirdeti a keresztény elveket, valójában ennek az erkölcsnek, gondolkodásnak a szöges ellenkezőjét teszi, vizet prédikál, és bort iszik.
Éppen ezért végtelenül erkölcstelen és gonosz, amit tetteivel is alátámaszt, mindezt a „közösség érdekeivel” indokolva, anélkül, hogy valójában megkérdezné a társadalmat. A nemzeti konzultációnak nevezett őrültségtől tekintsünk el, mert azt már a normálisabb kormánypárti szavazó sem veszi komolyan, nem gondolja, hogy a propagandisztikus kérdésekre adott válaszok bármennyire is befolyásolhatják a központi döntéshozatalt.
Forrás: Internet -- Index.hu
A legszemléltetőbb intézkedés a fentiekkel kapcsolatban az a nyilvánosságra került dokumentum, amely a hajléktalanok újabb „kiűzetéséről” szól. A lépést valószínűleg az indokolta, hogy a még úgy-ahogy független bíróságok elmeszelték azt a jogszabályt (pontosabban nem érvényesítették az elzárás szabályait), amely az életvitelszerű közterületen tartózkodást szankcionálta.
Miről is van szó? Orbán Viktor kormányában az a gondolkodási séma, hogy amit nem látunk, az nincs. Azaz, ha eltüntetem valahogyan azt a kisebbséget, amely rossz fényt vet rám – hiszen nem gondoskodom a rászorultakról, nincs megfelelő szociális védőháló –, akkor az nincs is. Nem kell róla beszélni, nem kell rá pénzt költeni, senki sem fog tiltakozni, mert nem látják, mi ellen kellene felszólalni.
Nos, a legújabb elképzelések szerint éjszakára lezárnák Budapesten az aluljárókat, hogy ott ne húzhassák meg magukat a fedél nélkül élő szerencsétlenek. Nagylelkűen azt is kihangsúlyozzák, hogy a jövőben bővítenék az érintettek ellátását egy 150 főt befogadó szállóval a korábbi Árpád úti kórház épületeiben.
Ez már azért is vérlázító, mert nemrégiben került nyilvánosságra a „Város Mindenkié” egyesület összesítése a hazai hajléktalanokról.  E szerint az országban mintegy százezer ember tartozik a hajléktalanok kategóriájába, ezen belül Budapesten a számuk a becslések alapján eléri a nyolcezer főt. A már meglevő hajléktalan szállók kapacitása 2455 főre elegendő a Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal által rendelkezésre bocsátott adatok szerint.
A kérdés a számokból rögtön fakad: mi legyen az utcán maradó csaknem öt és félezer emberrel?
Természetesen ezek az emberek el fognak tűnni a belváros környékéről, a város peremére, a budai hegyekbe és egyéb helyekre húzódnak vissza, senki sem fogja látni őket, senki sem fogja keresni őket.
Forrás: Internet -- 444.hu
Kiűzetésüknek azonban van egy ennél jóval tragikusabb vonzata is. Ezeknek az embereknek egy jó része dolgozik, valamiféle kereső tevékenységet folytat ugyan – jellemzően nem a legjobban fizetett állások, így önálló lakás bérlésére gondolni sem tudnak –, de azzal, hogy mostani „helyükről” (közterületről) száműzik őket, az azzal járhat, hogy az utazási nehézségek miatt ezt a keresetüket is elveszthetik. Nem beszélve a legsérülékenyebb rétegről, amelynek semmilyen „jövedelme” nincs, legfeljebb, amit összekoldul, ezeket pedig még ettől a bevételüktől is megfosztja a mostani intézkedés. A tél beköszöntével ezek az utcán élő emberek a szó szoros értelmében életveszélybe kerülnek.
Hiába van az önkéntes szociális szolgálat, hiába a civil szervezetek összefogása, ha ezek az emberek eltűnnek a város peremén, nem jut el a segítség hozzájuk.
Persze tudom én, hogy néhány ezer hajléktalan problémája „nem általános társadalmi jelenség”, de azért mégis: sem az egyének, sem a közösségek, sem a kormány nem süllyedhet olyan mélyre, hogy az alapvető szolidaritás elvéről elfeledkezzen – különösen, ha azt az utóbbi fennen hirdeti!
Ceterum censeo OV esse delandam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése