2017. május 2., kedd

ORBÁN ÉS AZ EU

Forrás: Internet
Az elmúlt napokban nagyon sokan elemezték Orbán Viktor brüsszeli szereplését. Egyesek szerint felmosták a miniszterelnökkel a parlament üléstermét, és saját frakciója előtt is meghunyászkodott kiskutyához hasonlított. Idéztek újságokat, nyilatkozatokat pro és kontra, mindenki saját pártállása szerint értékelte az eseményeket.
Nézzük azonban a tényeket, és azok lecsapódását a magyar valóságban. Kicsit „földöz ragadt” valóságunkban a fenti híreknek – sajnos – nagyobb a füstje, mint a lángja.
A magyar valóság ugyanis, várhatóan, egy jottányit sem fog megváltozni. Lehetséges, hogy a kormány meghátrál CEU ügyben, sőt, még az is lehetséges, hogy a kék „Állítsuk meg” reklámtáblák is eltünedeznek egy idő után.
De nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy a CEU megmaradása – és természetesen az ezt jelképező akadémiai szabadság – egy nagyon pici szegmense Orbán rendszerének. Annak alapjait nemhogy megrengeti, de még csak meg se karcolja. Miért is tenné, hiszen a különböző kutatások és riportok azt mutatják, hogy a társadalom legnagyobb részét meg sem érintette ez a probléma. Az átlag magyar embert nem érdekli, hogy adnak-e Budapesten két diplomát egy egyetemen, nem tudja – a legnagyobb többség –, hogy kicsoda Soros György.
Ne legyenek illúzióink. A Néppárti frakció és az Európa parlament állásfoglalásai nem fogják Orbán hazai támogatását erodálni, sőt, mit sem fognak változtatni a hatalomgyakorlási módszerein.
A mai hatalmat csak a magyar társadalom távolíthatja el.
Az az átlagember, aki nem néz híreket a televízióban, nem tájékozódik a netről nemzetközi hírekről. Döntő többségük ma még egy valamivel foglalkozik: a mindennapos túlélést biztosító problémák megoldásával. Ha ebben a küzdelemben akad némi pihenőideje, akkor bizony a valóságshow-kkal és könnyed műsorokkal vigasztalja magát. Nincs energiája, se kedve a „nagypolitikával” foglalkozni. A politikának ezt a részét nem érti, azt értelmiségi huncutságnak tartja.
Más lenne a helyzet, ha ezeket a problémákat – az egész Orbán-rendszer lényegét – odavinnék a saját környezetébe. Sokkal jobban megértenék a „zemberek”, ha kisebb-nagyobb környezetükben levő visszásságokat, az általuk megélt tapasztalatokat magyaráznák az ellenzéki aktivisták, így mutatva be a NER mindent maga alá gyűrő, társadalomellenes működését.
Felirat hozzáadása
El kellene mondani a választóknak, hogy amíg a tömegmédia el van foglalva Orbán brüsszeli szereplésével, addig a törvényhozásban olyan törvényeket terjesztenek elő, amelyek
 minden állampolgárt érintenek, és amelyekről egy szó sem esik. Például: jelentősen emelni akarják a közlekedési bírságokat, vagy a közoktatásról szóló törvény módosítása , ami egyben a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt is módosítja. Lehetne még folytatni a sort…
A lényeg az, a mindennapok gyakorlatához és a valódi élethelyzetekhez alkalmazkodva kell bemutatni, hogy milyen kárt okoz a mai hatalom az általa oly nagy becsben tartott „magyar embernek”!
Így lehetne nagyobb támogatottságot szerezni ahhoz, hogy leváltható legyen Orbán és csapata. A vidék erre mozdulna, és a közvélemény kutatási statisztikák bizonyára sokkal kevesebb választóról mutatnák ki, hogy inaktív, nem tudja, kire-mire kell szavaznia.

Ceterum censeo OV esse delandam!

1 megjegyzés:

  1. Nekem egyre inkább az az érzésem Orbán nem véletlenül, hanem direkt csinálja és szítja a feszültséget az EU ellen, most tegnap /május 17./ kiderült életbe léptetik a 7. cikkelyt velünk szemben, aminek a vége az lehet, hogy megvonják a szavazati jogunkat. /Ami nem fog megtörténni, mert az összes tagállam egységes szavazása kell hozzá, és a lengyelek egészen biztosan nem fogják megszavazni, mert akkor a következő eljárás őellenük indulna./ Orbán szerintem nem akar maga kilépést kezdeményezni, mert az ciki és túl nyilvánvaló lenne, és mert addig is jönnek a lenyúlható EU-s pénzek, de azt nagyon szeretné, ha az EU rakna ki minket. A hatalma megtartása érdekében. Látja, hogy egyre nő a feszültség, egyre több az elégedetlenség az országban és ezt csak az "erdogani módszerrel" tudná leverni, és bebetonozni önmagát.
    Már ennek érdekében puhatolódzik a másik oldalon, nem véletlenül ment el a diktátor találkozóra Kínába, nem véletlenül dörgölődzik azokhoz, nem beszélve az iszonyú mennyiségű hitelkuncsorgásával a Bp-Belgrád vasútvonal kiépítéséhez - nem is értenm, miért olyan fontos neki ez ? és miért nem a szerbekkel kooperál ezügyben fifti-fifti alapon ?
    Kína felé is el akarja adósítani az országot ezzel, ahogy az oroszok felé is a Paks II.-vel megtette.
    Ön szerint rosszul látom ? Nagyon remélem persze, hogy nincs igazam és mindez nem következik be, mert az maga lenne a katasztrófa.

    VálaszTörlés